НОВИНИ

Забранено: Без енергийни напитки за непълнолетни, предвижда законопроект

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:38, 12.04.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Забрана за продажба и купуване на енергийни напитки на лица под 18 години предвижда законопроект, внесен от депутати от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В предложението е записано още, че забраната важи и за покупки онлайн.

Лекари напомнят, че енергийните напитки могат да повлияят негативно върху здравето на децата, а според родители забраната е ключова, но по-важно е да бъде осъществяван качествен контрол.

Да срещнеш на улицата тийнейджър с енергийна напитка в ръка е по-вероятно от това да спечелиш от тотото. За някои тези продукти са по-предпочитани дори и от минерална вода.

"Мен лично ми се случвало да ми стане лошо, защото съм прекалявала с енергийните напитки и съответно съм изпивала две-три една след друга, за да уча и съответно веднага организмът ми усеща, че има външен фактор, който ми дава енергия и действително се чувствам зле".

"Повечето мои връстници пият много енергийни напитки на ден. Като цяло употребата е прекомерна и на всякакви възрасти хората използват енергийни напитки.

Дали от любопитство или за да харесат на някого тийнейджърите често прибягват към разнообразието от марки и вкусове на пазара. А да си купят енергийна напитка в момента е толкова лесно, колкото и да си купят дъвка.

"Покрай училище, дори в закусвалнята има енергийни напитки".

"Имам наблюдения - по две-три на ден взима едно и също дете. Нямаме специална забрана, ама ги взимат само тийнейджъри", каза Светла Салмова, продавач-консултант.

"Възможността да са забранени е ключова, но ключово важно е и оттук нататък как всъщност ще се проследява и доколко ще има контрол наистина да не се продават", коментира Яна Алексиева, изпълнителен директор на "Асоциация Родители".

Че забраната е наложителна смятат и лекари. И напомнят, че в комбинация с алкохол е още по-тревожно.

"Има млади хора, да кажем, примерно, около 20 години, които системно употребяват повече от една енергийна напитка. Не са редки случаите, в които това може да доведе до миокарден инфаркт, до повишаване на кръвното налягане, особено колкото по-често се използва води до поява на високи стойности на кръвното налягане дори в детска възраст", каза Красимир Ангелов, кардиолог и пулмолог в УМБАЛ "Лозенец".

Забрана за продажбата на тези продукти има в редица страни в Европа. Заради смъртен инцидент след прекомерна употреба на енергийни напитки във Франция е била въведена забрана за период от 12 години.

Репортери: Цанка Николова, Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 12.04.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 12.04.2024 г., 20:50 ч.
Новак Джокович се класира на рекорден полуфинал в Монте Карло
Новак Джокович се класира на рекорден полуфинал в Монте Карло