НОВИНИ

Исландия ще прекрати лова на китове до 2024 г.

исландия прекрати лова китове 2024
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:08, 07.02.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Още
Слушай новината

Исландия - една от малкото държави, които все още ловуват китове с търговска цел, заяви, че планира да прекрати тази практика до 2024 г., тъй като търсенето на китово месо намалява.

През последните три години китоловците от островната държава почти не са извеждали лодките си в Северния Атлантически океан, въпреки големите квоти, които страната има.

"Има малко основания да се разреши ловът на китове след 2024 г.", заяви министърът на рибарството Свандис Сваварсдотир, член на ляво-зелената партия, съобщи Евронюз

"Има малко доказателства, че тази дейност е икономически изгодна", казва тя.

Търсенето на исландско китово месо е намаляло драстично, откакто Япония - основният пазар на Исландия, особено за месо от перконоги, след тригодишно прекъсване през 2019 г. се върна към търговския лов на китове.

Разширяването на забранената за риболов крайбрежна зона налага китоловците да излизат по-далеч от брега, което оскъпява улова на китова в Исландия.

Думите на Сваварсдотир бяха подкрепени от Гисли Викингсон, морски биолог и специалист по китовете в Исландския институт за изследване на морската и сладката вода.

"Дори китоловът да е устойчив от биологична гледна точка, той може да не е социално или икономически устойчив, а това отново е извън нашата област", каза Викингсон.

Броят на корабите, които участват в лова, също продължава да намалява.

През 2021 г. от 14-те китоловни кораба, които все още работят, са уловили в Норвегия 575 кита с харпуни, което е по-малко от половината от разрешената квота.

Исландия, Норвегия и Япония са единствените държави, които разрешават търговския улов на китове, въпреки критиките от страна на защитници на правата на животните и природозащитници, опасенията за токсини в месото и свиването на пазара.

В Исландия през последните години китовете се превърнаха в звезди на процъфтяващия екотуризъм.

През 2019 г., преди пандемията COVID-19 да парализира туристическия сектор, над 360 000 наблюдатели на китове се стекоха във водите на Северния Атлантически океан край Исландия, за да се любуват на величествените същества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски победи украинци в последната си контрола в Турция
Левски победи украинци в последната си контрола в Турция
„Активни потребители“: Палмово масло в 28 от 31 марки вафли
„Активни потребители“: Палмово масло в 28 от 31 марки вафли