НОВИНИ

Испания призова ЕС да прекрати споразумението за свободна търговия с Израел

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:38, 14.10.2024
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Ливан - израелски удари
Снимка: БТА
Слушай новината

Европейският първи дипломат Жозеп Борел определи като напълно неприемлива серията израелски нападения, при които пострадаха миротворци на ООН. При последното два израелски танка нахлуха през главния вход на базата на мироопазващите сили в Ливан. По данни на организацията там има около 10 500 военнослужещи от 50 държави.

В официално изявление на ЮНИФИЛ се посочва, че присъствието на израелската армия излага мироопазващите сили на опасност. Испанският министър-председател Педро Санчес призова за прекратяване на споразумението за свободна търговия на ЕС с Израел заради действията му в Газа и Ливан.

"27-те се съгласиха да поискат от Израел да спре нападенията срещу ЮНИФИЛ. Много страни членки участват в тази мисия. Тяхната работа е много важна. Абсолютно неприемливо е да се атакуват сили на ООН", каза Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

"Европейската комисия трябва да отговори веднъж завинаги на официалното искане, отправено преди девет месеца от две европейски държави - Испания и Ирландия, да се прекрати споразумението за свободна търговия с правителството на Израел", коментира Педро Санчес, министър-председател на Испания.

Междувременно Хизбула атакува с дронове израелска военна база. Загинали са четирима израелски военнослужещи, над 60 са ранени. Това е най-смъртоносният удар срещу Израел, откакто започна израелската сухопътна операция срещу Хизбула, и втори в рамките на два дни.

Той е в отговор на израелски атаки в Бейрут и Южен Ливан в четвъртък, при които загинаха най-малко 22 души и близо 120 бяха ранени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благовест Неделчев е на четвъртфинал на европейското първенство по бокс до 22 години в София
Благовест Неделчев е на четвъртфинал на европейското първенство по бокс до 22 години в София
НАТО започна годишното си ядрено учение
НАТО започна годишното си ядрено учение