НОВИНИ

Историята на "Кайзера" - от работническия квартал до висините на световния футбол (ВИДЕО)

По време на 50-годишната си футболна кариера скромното момче от Гесинг, подготвяно от родителите си за църквен служител, успява да стане най-големия светец на германския футбол.

историята кайзера работническия квартал висините световния футбол видео
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Бюлент Мюмюнов
21:30, 14.07.2024
Чете се за: 03:12 мин.
Европейски футбол
Слушай новината

Франц Бекенбауер израства в работническия квартал Гесинг, в южната част на Мюнхен. Той е отгледан в католическото семейство на пощенски служител.

Тази модерна кооперация сега, в миналото е била стара и порутена постройка. Тя е толкова занемарена, че често непознати се подслоняват на приземния етаж за ден или два.

Макар че членове на фамилята Бекенбауер не живеят тук от десетилетия, на един от звънците пише - Кайзер. Всъщност в един от апартаментите живее човек с тази фамилия. Но все пак какво съвпадение. Чак не е е за вярване. Връзка, която идва да ни покаже, че тук, в миналото, е живял великия Кайзер Франц.

Само на 20 метра от дома на Бекенбауер е този футболен терен – на Мюнхен 1906. Първият отбор на Франц Бекенбауер. По онова време тимът е полупрофесионален, но често привлича по около 4000 зрители на своите мачове.

Макар че баща им не гледа с добро око на футболните изяви на синовете си, а по-скоро се стреми да ги насочи към църковна дейност в енорията Мюнхен-Обергизинг, Франц и Валтер не спират да ритат топката от зори до здрач. Разбира се, тогава трева почти липсва, а калта е повече, но това не спира малчуганите да се радват на играта.

Талантът на малкия Франц бързо е забелязан. Макар че е по-малък от болшинството, неговата увереност с топката рано бие на очи. През 1959-та, когато е на 14 години, Франц Бекенбауер вече е авторитет сред връстниците си и името му се разчува из цял Мюнхен. Това кара великият Байерн да го прибере под крилото си. Оттам насетне останало е история…

Дебютира за Байерн на 19 години, а в рамките на 13 лета с тима печели 14 трофея, три от които са Купата на европейските шампиони. Успехи, които го превръщат в най-голямата клубна марка на баварския колос. По време на престоя си в Байерн става европейски и световен шампион със селекцията на Западна Германия.

До края на професионалния му път още слава залива името Бекенбауер. Особено през 1990-та, когато се превръща в едва втория в историята по онова време след Марио Загало, печелил световната купа като футболист и треньор. Третият е Дидие Дешан, но в по-нови времена.

По време на 50-годишната си футболна кариера скромното момче от Гесинг, подготвяно от родителите си за църквен служител, успява да стане най-големия светец на германския футбол. Франц Бенекбауер. Кайзер Франц.

Вижте целия материал във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миналото, което формира Нико Уилямс като човек и футболист (ВИДЕО)
Миналото, което формира Нико Уилямс като човек и футболист (ВИДЕО)
България спечели 11 златни медали от световното първенство по кану-каяк за ветерани в Пловдив
България спечели 11 златни медали от световното първенство по кану-каяк за ветерани в Пловдив