НОВИНИ

Ивайло Мирчев, ДБ: За България не е добре да взима количества от "Газпром"

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
09:50, 28.08.2022 (обновена)
5428
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

"За страната не е добре да взимаме количества от "Газпром" заради предстоящия арбитраж, газта от "Газпром" не е евтина, "Газпром" не е надежден енергиен доставчик, използва се като инструмент от Путин, за да рекетира Европа. Служебното правителство следва план, в който финалната стъпка е да се обърне към "Газпром". Няма напредък при разговорите с Турция. Терминалът за втечнен газ в Гърция е с удвоен капацитет", заяви в "Денят започва в неделя" Ивайло Мирчев от "Демократична България". Според него страната ни в момента няма никаква нужда от "Газпром".

По думите му, когато имаш осигурени 7 танкера с газ и откажеш 6 от тях, наистина нямаме осигурен газ. "Служебното правителство трябваше да договори слотовете - и в момента има свободни", коментира Ивайло Мирчев и заяви, че служебният кабинет не защитава националния интерес.

"Трябва да се измисли компенсаторен механизъм за бизнеса и за битовите потребители, трябва да има пакети за общините, тази стъпка трябва да бъде подготвена от служебното правителство, за да бъде гласувана в първите дни на новия парламент", допълни Ивайло Мирчев.

Относно предстоящите избори на 2 октомври той поясни, че отделни организации, партии и обществени групи трябва да имат достъп до софтуерния код на машините за изборите, за да няма възможности за пробив, което ще гарантира честността на вота. "Тук говорим за волята на Централната избирателна комисия", уточни Мирчев.

Според него пред алтернативата за хартиен вот, машинният е по-доброто решение.

"Големите измами в изборния процес се случват при хартиените бюлетини - променят се преференции, фалшифицират се протоколи, докато при машините има ясно отчитане", каза още Ивайло Мирчев.

Той коментира, че се очаква следващият парламент да бъде тежък и сложен.

"Не можахме да предложим широка антикорупционна коалиция, това беше най-правилният ход между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", надяваме се да работим добре в следващия парламент", каза още Ивайло Мирчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва в неделя"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бордо очакват добра реколта от грозде (Снимки)
В Бордо очакват добра реколта от грозде (Снимки)
Петко Христов изработи дузпа, но се контузи при равенство на Специя
Петко Христов изработи дузпа, но се контузи при равенство на Специя