НОВИНИ

На пазара се предлагат миди, добивани чрез забраненото от закона тралене и драгиране

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 28.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Производители от мидени ферми по Черноморието алармират, че на пазара се предлагат миди, добивани чрез забраненото от закона тралене и драгиране.

Това осъществява дъмпинг на цената на продукта, а нерегламентираният произход на мидите може да е опасен за здравето на потребителите.

Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури извършват непрекъснати проверки.

51 са риболовните кораби, които имат разрешение за леководолазна дейност за добив на миди и скариди. Реално обаче 29 плавателни съда се занимават с улов на черна мида.

Тази година консумацията на миди е по заведенията и търговската мрежа е по-голяма, затова и уловът е в пъти по-голям от миналата. Проверките на инспекторите от ИАРА И БАБХ са засилени.

"През август месец особено се засилва контролът на риболовните кораби, извършващи улов на черна морска мида. Имаме за миналия месец един акт, а миналата година имаме няколко случая за нерегламентиран улов. Най-крупният случай беше с два кораба, които ловят по нерегламентиран начин, с трал за по-лесно и по-бързо. Съставени са също актове на кораби, които извършват улов без разрешения", заяви Борислав Ноев, инспектор ИАРА-Варна.

Ако риболовните кораби добиват черна мида чрез леководолазна дейност, те нямат ограничения в улова. Проблем се появява, когато тралят дъното, защото унищожават местообитанията и на мидата, и на рибата. С това не са съгласни производители на миди от мидени ферми. Настояват за спирането на тези лоши практики.

"Това трябва да се спре тотално, тъй като мидите от дъното са вече унищожени, по камъните не се намират, защото рапаните ги унищожават и мидата трябва да бъде защитена по някакъв начин - дивата мида. Нашето предложение, съответно и с научните среди, което го обсъдихме, е да се забрани уловът на черна мида", допълни Борислав Ноев.

Дали ще се стигне до тази мярка обаче не е ясно, защото ограничения и забрани могат да се налагат след извършване на сериозни проучвания от компетентните научни институти.

Мидите са сред предпочитаните морски дарове, които се предлагат по заведенията и в търговската мрежа. Ако не са добити от мидени ферми, за да стигнат до магазините, те трябва да минат през така наречения "пречиствателен център", какъвто във Варна съществува.

"Там се вземат проби, изследват се за микробиологични показатели, трябва да отсъства салмонела и ешерихия коли и така да бъде допусната за търговия до потребителите", добави д-р Диана Иванова, БАБХ-Варна.

При проверки от страна на инспекторите от ИАРА и Агенцията по безопасност на храните се изискват документи за произход на продукта, опаковки, етикети, идентификационна маркировка.

"Разчитаме на контролните органи да защитят потребителя и в заведенията да влиза качествен продукт, който е годен за човешка консумация", каза още Найден Станев, собственик на мидена ферма.

Проверките на двете държавни агенции показват, че до момента за този летен сезон се предлагат единствено регламентирани миди по заведенията за обществено хранене.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията залови ТИР, натоварен с мигранти в Бургас (СНИМКИ)
Полицията залови ТИР, натоварен с мигранти в Бургас (СНИМКИ)
България взе гейм на Италия във втората контрола
България взе гейм на Италия във втората контрола