НОВИНИ

Ивайло Воденов: Много се радваме за медала на Йоана Илиева, приоритетът е отборна квота за Париж 2024

ивайло воденов радваме медала йоана илиева приоритетът отборна квота париж 2024
Снимка: startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ
13:04, 02.08.2023
Чете се за: 03:17 мин.
Спорт
Слушай новината

Старши треньорът на българският отбор на сабя за жени Ивайло Воденов беше сред присъстващите на пресконференцията, която родните състезателки дадоха след завършека на световното първенство по фехтовка в Милано.

Разбира се, най-обсъжданата тема беше бронзовият медал на Йоана Илиева в индивидуалната надпревара на сабя при дамите, което осигури на страната ни първо отличие от подобен форум от 1987-а година насам.

Самият Воденов пък признава, че дори не си е мечтал за подобен успех, когато е започнал да се занимава с фехтовка.

"Много се радваме за този медал. Сам по себе си той е много важен. Когато започнах да се занимавам с фехтовка, дори не съм си мечтал да подобен успех. Тя спокойно можеше да стане световна шампионка. Времето беше малко между мачовете и тя не бе подготвена за полуфинала, но сме щастливи за медала", заяви Воденов, обяснявайки, че емоциите от завоювания медал са разконцентрирали Йоана Илиева.

Българският наставник разкри и какъв е ключът към успехите на женската фехтовка в последно време: "Имаме и добро поколение – талантливо и вярващо в мен и федерацията, но проблемът остава със задържането на състезателите в спорта".

Воденов коментира и какви са шансовете да имаме български представител в турнира по фехтовка по време на предстоящите Летните олимпийски игри в Париж 2024.

"Първоначално приоритетът е към отборните квоти. Класират се осем отбора – първите четири от ранглистата и по един от континент. Ние засега сме седми в ранглистата, а предстоят три Световни купи. За индивидуалната надпревара се класират освен състезателите от тези осем отбора (24 човека), плюс има по две места за всеки континент. Засега Йоана е в сметките и в зоната за класиране. Колкото до отбора, трябва да вземем медал на някоя от предстоящите Световни купи", завърши българският наставник.

Президентът на БФ Фехтовка Величка Христева също изрази задоволството си от успеха на Йоана Илиева и определи, че следващата цел е отборна квота за Игрите в Париж догодина.

"Завършваме сезона с наистина много голям успех. Този бронзов медал на Йоана има стойността като златен от някои други дисциплини. Тя почти се доближи до индивидуалната квота за Олимпийските игри в Париж, а сега целта е и отборна квота", заяви Христева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Краткотрайни валежи следобед, утре отново слънчево и горещо
Краткотрайни валежи следобед, утре отново слънчево и горещо
Голямо количество златни накити са иззети при акция на полицията в Пазарджик (СНИМКИ)
Голямо количество златни накити са иззети при акция на полицията в Пазарджик (СНИМКИ)