НОВИНИ

Иван Алипиев: Ние сме фаворити в квалификациите за Евробаскет 2025

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
11:46, 26.04.2023
Чете се за: 03:40 мин.
Бойни спортове
иван алипиев притеснявам чувствам добре отбора
Слушай новината

Мъжкият национален отбор по баскетбол попадна в група "J" заедно с Австрия и Норвегия за предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025. Националът Иван Алипиев коментира за Sportal.bg съперниците на България в последния опит за класиране в следващата фаза на европейските пресявки и шансовете на тима ни.


"Ние сме фаворити независимо от групата. Предишният път бяхме в група с Румъния, Португалия и Кипър, сега с Австрия и Норвегия. С цялото ми уважение към тези два отбора, с които предстои да играем, но след европейското първенство миналата година със сигурност очакванията към нас са много по-големи", коментира Алипиев и поясни, че това, че сме фаворити може да ни изиграе лоша шега.

"Имаме опитни играчи, всеки един от нас е играл срещу много силни отбори, в много силни отбори, така че не вярвам да се получи такова нещо при нас", допълни крилото на италианския БК Латина и на националния тим на България.

"Ако треньорският щаб прецени да ме извика отново за лагера и мачовете, знам, че както аз, така и останалите играчи в отбора ще дадем всичко от себе си, за да преодолеем тази квалификация и да гледаме напред. Нашата крайна цел е ЕвроБаскет 2025", заяви още младият баскетболист.

Националният ни отбор ще започне с гостуване на Норвегия на 19 юли. Следва домакинство на Австрия на 22 юли, а на 29 юли националите ще посрещнат Норвегия. В последния си мач от групата българският тим ще гостува на Австрия на 2 август.

Само победителят от групата ще се класира за същинския етап на квалификациите за Евробаскет 2025.

"Относно нашите съперници, по-запознат съм с отбора на Австрия, отколкото с отбора на Норвегия, главно заради периода, който прекарах в Австрия, нищо че не беше много дълъг. Въпреки това имам идея за някои от играчите, успях дори да играя срещу някои от тях. Със сигурност имат нелоши състезатели. Ако успеят да съберат целия си състав, определено ще са отбор, който ще излезе за победа срещу нас. Не вярвам някои от отборите да излезе срещу нас с мисълта, че ще загуби. Със сигурност отборът на Австрия е по-сериозният съперник от двата, с които се паднахме. За отбора на Норвегия нищо не мога да кажа, наистина нямам никаква представа. Както вече казах, ще излезем на 100% във всеки от мачовете", коментира Алипиев.

„И двата отбора са ми непознати. Ще направим всичко възможно да направим проучване по най-бързия начин“, коментира и селекционерът Росен Барчовски за сайта на Българската федерация по баскетбол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Константин Костадинов ще участва в Драфта на НБА
Константин Костадинов ще участва в Драфта на НБА
Тенисистът Димитър Кузманов беше отличен с наградата „Посланик на доброто 2022“
Тенисистът Димитър Кузманов беше отличен с наградата „Посланик на доброто 2022“