НОВИНИ

Иван Гешев: Прокуратурата е единствената преграда между българските граждани и беззаконието

Калина Попова
от Калина Попова
09:03, 24.03.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
иван гешев прокуратурата единствената преграда българските граждани беззаконието
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Висшият съдебен съвет обсъжда днес проект на вътрешни правила за предсрочно освобождаване на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор.

Българската прокуратура отдавна сигнализира, че има доста тревожни тенденции за нарушаване върховенството на закона, каза главният прокурор Иван Гешев преди заседанието.

"За съжаление, прокуратурата се оказва единствената преграда между българските граждани и беззаконието. Съдът се оказва последният страж на законността и ще си свършим работата, както ни е зададено по Конституция", заяви той.

ВСС решава какви ще са правилата за предсрочно отстраняване на главния прокурор

Гешев коментира и изнесената от Бойко Рашков информация за образувано досъдебно производство срещу Асен Василев.

"Препоръчвам на всеки, който се изказва по тези теми, да се запознае с Конституцията. Не ми е известно досега Конституцията да е суспендирана. Напълно споделям идеите на министър-председателя за нулева търпимост към корупцията, както и виждането му, че няма никой над закона. Г-н Рашков ще го коментирам, когато каже нещо вярно. Разбрах, че пак е размахвал някакви листове в някакво предаване. Ако има въобще разследване, макар според НПК отдавна да не се образуват досъдебни производства срещу конкретно лице, а за конкретни престъпления, това означава, че г-н Рашков е придобил тези листове по незаконен начин", заяви Гешев.

По думите му не е бил разбран от Христо Иванов и Надежда Йорданова, когато ги е поканил на дебати за промените в Закона за съдебната власт.

"Предложих разговор по всички теми, касаещи върховенството на закона и правата на човека. Предложих разговор включително за теми, които те постоянно излагат - за отговорността на главния прокурор, върховенството на закона, отчетността на главния прокурор, конкретни казуси, с които съм запознат. Не се притеснявам към тях да се присъединят и други представители на изпълнителната власт. В интерес на гражданите е да има диалог между институциите", заяви Гешев.

Отсъствието на правила за отстраняване на главния прокурор стана причина за отлагане на разглеждането на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев.

Предложението за отстраняване на Гешев - какви са процедурите и какво предстои?

Съдебните кадровици този път не могат да откажат да се занимават по същество с казуса, смятат конституционалисти. Длъжни са, след като Конституционният съд се произнесе, че въпросът следва да бъде разгледан и е в правомощията на министъра на правосъдието да внася такова предложение.

Преди това обаче членовете на съвета ще трябва да решат по какви правила ще протече процедурата. Защото на практика няма разписана процедура. Случаят е без прецедент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Надежда Йорданова: Предложението ми за отстраняване на главния прокурор не е война
Надежда Йорданова: Предложението ми за отстраняване на главния прокурор не е война
"Заедно за Украйна": БНТ, БНР и Народен театър "Иван Вазов" в подкрепа на пострадалите от войната
"Заедно за Украйна": БНТ, БНР и Народен театър "Иван Вазов" в подкрепа на пострадалите от войната