НОВИНИ

Иван Гешев се яви за изслушване в правната комисия

Милена Кирова
от Милена Кирова
16:31, 19.08.2021 (обновена)
6188
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Правната комисия в Народното събрание извика за изслушване главния прокурор Иван Гешев.

С пълно мнозинство народните представители взеха решение в парламента да бъде извикан обвинител номер 1 заради полицейското насилие над протестиращи. Искането беше внесено от „Демократична България“.

Главният прокурор се запознал с клиповете с полицейско насилие до колоните на Министерския съвет от 10 юли 2020 миналия петък.

"Всяко насилие е недопустимо. Нямам нито задължение, нито правомощия да контролирам досъдебни производства. Всеки може да изрази своето възмущение от това, което видя тогава, но ние живеем в правова държава, което означава, че съдът решава кое лице е виновно и кое не след влязла в сила присъда", каза главният прокурор Иван Гешев.

Главният прокурор заяви, че не е запознат с делото срещу полицаите. И коментира изявленията на вътрешния министър, че прокуратурата цяла година е крила записите и е повдигнала обвинения едва преди дни, така:

"Искрено се забавлявам от негови изказвания. Ако някой има претенции към скоростта, с която се води делото, трябва да се обърне към съдебния инспекторат, защото нямам право да се меся на прокурорите", каза главният прокурор Иван Гешев.

Пред депутатите обвинител номер едно каза, че досъдебно производство има от 8 - 9 месеца.

"Нямам данни то да е прекратено. Отговорността за всичко носи съответния наблюдаващ прокурор. Нямам против да се промени закона за съдебната власт и да нося отговорност за производства", каза Гешев.

Във връзка с искането на депутатите да бъде изслушан в парламента главният прокурор заяви, че член 24 от правилника на Парламента противоречи на Конституцията. Той ще внесе в Конституционния съд искане за обявяването му за противоконституционно.

"В комисии не могат да бъдат канени президент, вицепрезидент, конституционни съдии и магистрати. Тоест в Народното събрание може да бъде поканен главният прокурор от самото Народно събрание", каза Гешев

Иван Гешев: Изслушването ми накърнява независимостта на съдебната власт

Гешев коментира и какво се случва, когато колеги разследват колеги.

"Според статистиката на прокуратурата, когато те разследват от същия град - възможностите за ниска ефективност са сериозни. Този проблем трябва да бъде решен със законодателни промени. Помня времена, когато служители на МВР се разследваха от главния прокурор", каза Гешев.

Гешев обясни за какво са използвани СРС-та по време на протестите миналата година

"Става дума за ОПГ за телесни повреди, палежи, организирана от Васил Божков. Използвани са СРС-та. Изготвени са 50 веществени доказателствени средства", каза главният прокурор.

"Прокуратурата публикува записи как един укриващ се в чужбина иска да компрометира протестите. Как ще изпрати хора, какво ще прави. Прокуратурата е защитила интересите на законно протестиращите граждани", каза Гешев.

По отношение на дипломата си Иван Гешев каза, че тя е у него.

"Мисля, че и вашите са си във вас. Интересно как някой търси в някое учебно заведение диплома. Надявам се вашите дипломи са си във вас", каза още той.

Процесът по оптимизация на прокуратурата е почти приключил, каза още Гешев.

Комисията за незаконното подслушване призова за обяснения главния прокурор Иван Гешев

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец продаде футболист на Макаби (Тел Авив)
Лудогорец продаде футболист на Макаби (Тел Авив)
БФС: Няма да има извънреден Конгрес, през март 2022 ще има редовен
БФС: Няма да има извънреден Конгрес, през март 2022 ще има редовен