НОВИНИ

Кирил Петков за гражданството: Истината е, че аз съм се отказал преди да съм станал министър

bnt avatar logo
от БНТ
12:32, 19.08.2021 (обновена)
16138
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на икономиката в служебния кабинет Кирил Петков уволни изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания вече е вписан нов: това е Анастас Гогов. В същото време от ДКК обясниха, че няма основание за уволнението на досегашния директор, а и не може това да стане еднолично от министъра.

Петков е поискал и освобождаване на целия съвет на директорите на ВМЗ-Сопот, с изключение на изпълнителния директор инж. Иван Гецов. Днес икономическият министър беше на среща с директора на завода и с оперативните ръководства на двата синдиката в оръжейницата.

Министър Петков коментира и казуса със своето гражданство. Той заяви, че ако Конституционният съд има някакви препоръки, ще се съобрази с тях.

"Истината е, че аз съм се отказал преди да съм станал министър", каза Петков.

Министърът на икономиката в служебния кабинет Кирил Петков поиска оставката на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания и освобождаване на целия съвет на директорите на ВМЗ-Сопот, с изключение на изпълнителния директор инж. Иван Гецов. Това става след среща с директора на завода и с оперативните ръководства на двата синдиката в оръжейницата.

Петков заяви, че ако четиримата членове на борда не бъдат освободени, той ще поиска оставката на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания.

Министърът на икономиката посочи, че между четиримата членове на Съвета на борда на директорите, изпълнителния директор на завода инж. Иван Гецов и оперативните ръководства на синдикалните структури няма синхрон, а това възпрепятства процеса на работа. Освен това загубите за предприятието възлизат на около 6 млн. лева за последните месеци. Има много забавени плащания към контрагентите и служителите почти нямат работа.

"Призовавам четиримата от борда днес да си подадат оставките, не може когато принципала, управлението и представителите на работещите всички да се обединят заедно, те трябва да си дадат оставката. Във ВМЗ да имаме такива лоши резултати в последния момент и да казваме: "Ми, тази държавна компания си върши работата. Ами не! Както в бизнеса - когато не се справяш, трябва да си ходиш", каза служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Вече втори месец синдикалните структури в завода алармират, че работниците и служителите може да останат без работа, тъй като новият борд на директорите възпрепятства работния процес.

"Тези хора дойдоха и не искаха да работят и ние просто прозряхме, че тези хора не са дошли да работят, а са дошли за друго нещо. Какво е това друго нещо, ние нямаме време да чакаме", каза председателят на СС "Подкрепа" във ВМЗ - Сопот Димитър Атанасов.

"То трябва да остане държавно предприятие, да не излиза от забранителния списък и всички хора трябва да бъдат сигурни за работните си места и доходите", каза председателят на СС "КНСБ" във ВМЗ Сопот Иванка Иванова.

Министърът на икономиката посочи, че ако четиримата членове от борда на директорите не подадат оставка, той ще уволни изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания.

"Не можем да си позволим толкова основополагащо предприятие, на което целият регион тука разчита да губи пари", каза Кирил Петков.

Изпълнителният директор на завода увери, че няма опасност работниците да останат без заплати.

"ВМЗ постигна големи успехи през последните години, които му позволяват, въпреки тези негативни моменти, които се получиха с новото ръководство да ги преодолее, така че хората не биват да бъдат обезпокоявани. Всичко е гарантирано като заплата и работа", каза изп. директор на ВМЗ - Сопот инж. Иван Гецов.

Два синдиката в завода заявиха, че ако борда на директорите не си подаде оставките, на 24-ти август ще започнат протести пред Държавната консолидационна компания.

Вижте спора между Радев и Карадайъ за гражданството на Кирил Петков

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес остава по-хладно, през уикенда температурите ще се повишават
Днес остава по-хладно, през уикенда температурите ще се повишават
Откриха нови находки в Перперикон
Откриха нови находки в Перперикон