НОВИНИ

Патова ситуация с подкрепата за кабинет с третия мандат

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
12:04, 19.08.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Патова ситуация с парламентарната подкрепа за състав на бъдещ кабинет.

След като вчера от най-голямата парламентарна сила "Има такъв народ" обявиха, че вече са в опозиция на всички останали, включително и на "партиите на протеста", днес от "Демократична България" заявиха, че без ИТН няма как да има правителство. Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!" обяви, че другата седмица ще инициират разговори с другите партии без ДПС и ГЕРБ за намиране на решение.

Слави Трифонов: ИТН със своите 65 депутати вече е в опозиция. А останалите партии със своите 175 депутати вече са управляващи

Позицията на Слави Трифонов, че партията му минава в опозиция, беше потвърдена днес и от председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Тошко Йорданов: Не получихме подкрепа - отиваме в опозиция

Всъщност, в опозиция ни поставиха останалите партии, защото те гласуваха против нас, те ни поставиха в опозиция, ние какво да направим. Те гласуваха срещу нас. Правим това, което сме казали - представихме кабинет, не получихме подкрепа, изтеглихме кабинета. Ние сме в опозиция, тъй като всички партии, всички казаха, че няма да го подкрепят, кое е неясно?, каза Тошко Йорданов - председател на ПГ на "Има такъв народ".

Христо Иванов: Неразумно е да има нови избори

Ако ИТН запазят тази позиция, това означава, че отиваме на избори. Каненето на разговори зависи от това на кой ще бъде връчен третия мандат, така че на този етап никакви такива анонси не можем да направим, ако имаме надежда здравият разум да надделее, защото да тласкаме страна към избори ми се вижда неразумно, каза Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".

Мая Манолова: Очакваме президентът да не бърза с връчването на втория мандат

8 от председателите на комисии са на ИТН, ГЕРБ има комисията по медии и правата на човека. ДПС има двете ключови позиции по бюджет и икономическа и регионална. Всеки български гражданин може да прецени кой е в опозиция... Най-доброто решение щеше да бъде кабинет с първия мандат, не се случи заради високомерието и демонстрацията на сила. Сега можем да поправим тази грешка. Нека всеки наистина да пренебрегне егото си, партийния си егоизъм, ината си, каза Мая Манолова - председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Мая Манолова допълни още, че се надява президентът да изчака с връчването на втория мандат, докато премине процедурата по актуализацията на бюджета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА излиза в търсене на добър резултат в Пилзен
ЦСКА излиза в търсене на добър резултат в Пилзен
3,5 години затвор за мъжа, обрал банков клон в Дупница
3,5 години затвор за мъжа, обрал банков клон в Дупница