НОВИНИ

10 спасени керкенези полетяха свободно в подножието на Кремиковския манастир

bnt avatar logo
от БНТ
15:51, 19.08.2021
Чете се за: 03:22 мин.
Екология
Слушай новината

10 спасени керкенези полетяха свободно в подножието на Кремиковския манастир край София. Акцията по пускането им обратно в природата е на Спасителен център ''Зелени Балкани'' - Стара Загора. Птиците са прекарали няколко месеца в центъра, където са отглеждани и лекувани преди да станат готови за своя самостоятелен живот в природата.

''Всъщност този период на годината е много така щастлив за нас, защото се вижда края на целия труд, който полагаме през пролетно-летния период за нашите животни, тъй като пролетно-летния период е много натоварен от към най-много най-вече малки млади птици по един или друг начин са загубили семействата си или излюпени при нас от родители с трайни увреждания'', разказва Христина Клисурова, ветеринарен лекар в Спасителния център.

Освободените керкенези са на възраст няколко месеца. Преди да бъдат пуснати те са обезпаразитени за по-добрата им адаптация обратно в природата. Всяка птица има поставена халка, с която се следи нейната миграция и оцеляване.

На традиционното пускане на птици присъстваха доброволци и съмишленици на Спасителния център ''Зелени Балкани''. Птиците излетяха предимно от ръцете на деца, за които това беше безценен момент.

8-годишният Алекс се интересува от дивите птици и е чел за керкенезите от Червената книга на България.

''Сега тръгват към ей оная гора и си правят гнезденца снасят си яйца и се излюпват малки керкенезчета'', каза Алекс, след като пусна на свобода една от птиците.

Керкенезите са защитен вид и не бива да стават жертва на ловци.

''Тези птици са застрашени по закона за биологичното разнообразие на България, което изключва тяхното умишлено посегателство, както и отстрела, притежанието им от частни лица и това подлежи на санкции по същия този закон'', предупреждава тя.

"Зелени Балкани" от много години се грижат за опазването на редки видове и местообитания в България. От днес те имат още един пациент - черен бързолет, намерен и спасен от Мария Сотирова и семейството й.

''То беше, мисля, че паднало от гнездото и му беше накълван врата и беше безпомощно, не можеше да ходи, не можеше да, абсолютно беше гладно, жадно'', разказва Мария.

В продължение на една седмица те се грижат за него, но решават, че е по-добре да го дадат на грижите на Спасителния център.

"Много исках да се грижа за него, но трябва да го дам на спасителния център, защото те знаят по-добре как да се грижат за него'', споделя Мария.

В България и трите вида от рода бързолет са защитени.

Стажант-репортер: Златина Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС: Няма да има извънреден Конгрес, през март 2022 ще има редовен
БФС: Няма да има извънреден Конгрес, през март 2022 ще има редовен
Евакуират гръцки населени места заради пожарите
Евакуират гръцки населени места заради пожарите