НОВИНИ

Ивелина Илиева: Виждам няколко момичета, които могат да ме наследят

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:15, 09.02.2023
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
ивелина илиева виждам няколко момичета наследят
Снимка: БФ Джудо
Слушай новината

Българската състезателка по джудо Ивелина Илиева даде интервю пред сайта на Европейския джудо съюз в навечерието на състезанието от Европейската купа в София, което ще се проведе в "Асикс Арерна".

Илиева, която вече 16 години се бори на татамито споделя, че най-накрая вижда състезателки, които могат да я наследят.

"Най-накрая виждам няколко момичета, които могат да ме наследят. В моята страна жените са уплашени, нашата култура е различна. Ние сме спортна нация, но само на ниво удоволствие. Веднага щом няма резултати - спират, което често се случва рано. И при мен беше така. Трябваше да бъда търпелива, да работя усилено, но само малцина могат да го преодолеят. Понякога бях ядосана на моя треньор и на света, защото се налагаше да пътувам сама, да бъда сама по лагери, беше трудно. Но това със сигурност ме направи по-силна и по-уверена", започна Илиева.

Българката продължава да се готви с личния си треньор Свилен Скерлев, но и отблизо следи подготовката на младите състезателки. Илиева прекъсна за кратко кариерата си, но миналата година се завърна с бронз от Големия шлем в Баку в традиционната за нея категория до 57 кг.

"Никога не съм мислила да променям категорията. Просто трябва да бъдеш дисциплиниран и да поддържаш определено тегло в предсъстезателния период", добави европейската вицешампионка от 2016-та.

Пред сайта на Европейски джудо съюз говори още и треньорът на родните национали Ален Шмид, който заяви, че в момента се работи за изграждането на женски национален отбор.

"Първо, исках да създам един много добър екип, защото преди имаше една неорганизираност. Идеята беше да сме сплотени като семейство и тази енергия да използваме всеки ден в работата си. Имаме ли го това, джудото не е трудно. Смятам, че се получи. Отборът има голям напредък и това много ме радва. Преди федерацията не обръщаше внимание на женското джудо. Ивелина се подготвяше с треньора си и това беше. Сега сме фокусирани върху изграждането на женски отбор, те стават все по-силни заедно, обичат да тренират, имат перспектива. Не е лесно, когато нямаш цели", казва Шмит, бронзов медалист от Световно първенство и носител на множество отличия от престижни турнири.

Европейската открита купа "Освобождение" ще се проведе този уикенд в София, като в надпреварата, която е и олимпийска квалификация ще се включат общо 430 джудисти от 45 държави. България ще бъде представена с рекорден брой състезатели - 43 - 31 мъже и 12 жени. Входът за зрителите е свободен.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът настоява ДАМТН да провери топломерите и водомерите на абонатните станции в София
Омбудсманът настоява ДАМТН да провери топломерите и водомерите на абонатните станции в София
Върнаха номерата на мъжа с двойно гражданство, който подаде сигнал срещу "Пътна полиция"
Върнаха номерата на мъжа с двойно гражданство, който подаде сигнал срещу "Пътна полиция"