НОВИНИ

Избирателните комисии в подготовка за вота в неделя

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
17:47, 02.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
Политика
Слушай новината

Изборите в неделя ще бъдат необичайни и ще са първите в страната ни в условия на пандемия.
Дистанция, дисциплина и дезинфекция са трите думи, които не трябва да забравяме, докато упражняваме правото си на глас.

Три районни комисии в столицата ще приемат изборните книжа, две от тях ще бъдат в "Арена Армеец", а една в зала "Фестивална".

Според председателите им, създадена е организация, така че да има достатъчно разстояние между членовете на комисии, които предават документите, като са осигурени и необходимите дезинфектанти, маски, дори и антиковид костюми за тези, които поискат.

"На входа на "Арена Армеец" всички членове на СИК ще бъдат посрещнати от сътрудници. Всеки от тях ще получи този пакет на връзка, което е личен дезинфектант, номер на влизане им в залата и талони за храна", каза Полина Витанова, секретар на 23 РИК София.

След което ще преминат през тунел за дезинфекция и ще се насочат към залата.

"Считам, че едно пазаруване в магазина не е по-безопасно отколкото човек да дойде и да гласува или да участва в секционна комисия и да си изпълни общественото задължение. Всички мерки за обезопасяване на този процес са взети и хората не бива да се притесняват от това", каза председателят на 23 РИК София Живка Котева.

За да се избегне струпването на хора при предаването на документите, на някои места в страната прибегнаха до специфични мерки. В Стара Загора военнослужещи изградиха палатков лагер за 1500 членове на секционните избирателни комисии от областта.

"Тези палатки са с оглед това да можем да приберем хората, да не чакат навън. Защото знаете,че помещенията в библиотеката, залите в които те ще влизат не са чак толкови големи, че да може толкова много хора да влязат", каза председателят на РИК Теодора Крумова.

А в Русе членове на мобилни секционни комисии за гласуване в Ковид отделения и в домове на болни, поискаха възнаграждението им да се увеличат с 50 лв.

В предаването" Още от деня" председателят на ЦИК Александър Андреев коментира, че такива предложения не са били получени навреме в ЦИК, за да могат да реагират от там.

"Вече е трудно да се увеличат парите, защото трябваше да се прецени колко са средствата в план сметката и тогава да се отпуснат. Прекалено близо сме до изборите", каза председателят на ЦИК Александър Андреев.

Според премиера ако изборите бяха насрочени от президента с една седмица по-нататък, щеше да се гласува в много по-спокойна обстановка.

"Виждате пика на вълната вече върви надолу, ваксинираните стават повече от заразените, оздравелите стигат броя на заразените, щеше да е много по-спокойно, нямаше да се налага в такава екстремна ситуация да подготвяме машинното гласуване, да подготвяме и всички мерки", каза премиерът Борисов.

На този етап няма недостиг на членове на секционни комисии за гласуване в Ковид отделения и в домове на болни хора, тъй като са се появили доброволци - съобщиха от ЦИК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детските книжки "оживяват" в Стаята на приказките в Асеновград и в парка в Сандански
Детските книжки "оживяват" в Стаята на приказките в Асеновград и в парка в Сандански
Ученичка от Търговище дари на болно дете наградата си от музикален конкурс
Ученичка от Търговище дари на болно дете наградата си от музикален конкурс