НОВИНИ

Избраха Ива Митева за председател на 46-ото Народно събрание

Николай Минков
от Николай Минков
10:38, 21.07.2021 (обновена)
7200
Чете се за: 02:45 мин.
У нас

Ива Митева беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание след гласуване в пленарна зала от народните представители. Тя беше подкрепена със 137 гласа, един гласува "против", 99 се въздържаха.

Ива Митева беше предложена за поста от най-голямата парламентарно представена партия - "Има такъв народ". Нейната кандидатура обяви Тошко Йорданов.

Вижте повече подробности в репортажа на Николай Минков.

Ива Митева е завършила право. Има редица следдипломни квалификации, има дългогодишен опит в администрацията на парламента. Хоноруван преподавател е в Нов български университет.

Тя беше председател и на предишното 45-о Народно събрание.

Ива Митева бе избрана за председател на НС без нито 1 глас против

Председателят на "БСП за България" Корнелия Нинова предложи Кристиан Вигенин за председател на парламента. Предложения от останалите парламентарно представени партии за председател на парламента нямаше.

Преди да бъде гласувано предложението за Кристиан Вигенин, последва изказване от депутата Георги Кадиев от "БСП за България" за неговия отрицателен вот, който той обясни с липсата на разговори между "Има такъв народ" и останалите партии. По думите на Кадиев ИТН са победителите на тези избори и те трябва да поемат инициативата.

Причината нашата парламентарна група да не подкрепи Ива Митева е защото няма разговори. И това ще е причината да не подкрепим и предложено от вас правителство, допълни той.

Кандидатът на БСП за председател на парламента Кристиан Вигенин не успя да събере необходимия брой гласове и номинацията му беше отхвърлена. "За" Вигенин гласуваха 35 народни представители, "против" 60, 138 "въздържал се".

След избора на председател на Народното събрание, всяка парламентарно представена партия обяви своите предложения за негови заместници.

"Има такъв народ" предложи Виктория Василева, ГЕРБ - Росица Кирова, "БСП за България" - Кристиян Вигенин, "Демократична България" - Атанас Атанасов, ДПС - Мукадес Налбант, "Изправи се БГ! Ние идваме!" - Татяна Дончева.

Всички предложения бяха гласувани единодушно, след което заместник-председателите заеха местата си.

Сн. Десислава Кулелиева, БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец излиза за добър резултат срещу Мура тази вечер
Лудогорец излиза за добър резултат срещу Мура тази вечер
Абел Анисе и Лудогорец се разделиха
Абел Анисе и Лудогорец се разделиха