НОВИНИ

Изчистиха 560 тона боклук от реката край Своге

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:47, 25.01.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Нерегламентираното сметище в река Искър до Своге вече е изчистено. Операцията е струвала 185 хиляди лева, но за редовното почистване на реката ще трябва целево финансиране. В Асеновград също работят по разчистване на незаконно сметище. Колко пари ще бъдат отделени - ще се разбере след като работата свърши.

В страната за миналата година данните показват, че за допускане на нерегламентирани сметища кметовете са наложили глоби в размер на над 243 хиляди лева. Рекордьори са тези в Софийска област с актове за 73 хиляди лева, следвани от област Бургас, където глобите са в размер на близо 49 хиляди лева, а най-малко са санкционирани в област Стара Загора - с 4 хиляди лева.

След седмица работа плаващото сметище край Своге, което се образува с повишаването на водите на река Искър, вече е разчистено. Събрани бяха 560 тона се боклук и около 160 кубика дърва.

"Вчера в 7.30 ч. почистването приключи. Времето наистина ни създаде малко неприятности, тъй като се заледи и беше по-трудно. Иначе щяхме да свършим и по-рано. Искам да кажа, че само таксата за депото в Костинброд е над 70 000 лева за този боклук", заяви областният управител на София Илиан Тодоров.

Пари обаче трябват и на областната управа и на общината, за да не се стига до състоянието на река Искър, в което тя беше само преди броени дни.

Общината търси средства от държавата за поддържането в урбанизираната територия, а областната управа за поречието извън нея. Пари за почистване на нерегламентирани сметища искат и от община Асеновград, където всеки месец на общината се налага да разчиства незаконно сметище край околовръстния път:

"Средствата които биха били нужни на община Асенвград, не мога да кажа точно, може би около 100 хиляди лева, за да можем да почистим всички нерегламентирани замърсявания. Защото след всяко почистване, времето, за което се образува ново замърсяване, е много кратко", заяви екологът Дора Манолова.

Незаконно сметище край Асеновград

Повече от 10 години Околовръстният път на Асеновград и районът на новото гробище се засипват с боклук. А глобата за изхвърляне на отпадъци на нерегламентирано място е от 50 до 500 лв. За да ограничат трупането на боклуци в подобни незаконни сметища, от екоминистерството вече ще разчитат на Националния координационен център към ведомството.

Репортери: Гергана Гайдарова и Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите на туризма на България и Турция обсъдиха съвместни инициативи
Министрите на туризма на България и Турция обсъдиха съвместни инициативи
Спират строителство на незаконен водопровод в Хасково
Спират строителство на незаконен водопровод в Хасково