НОВИНИ

Изгасиха светлините на коледната елха в София в знак на солидарност с Украйна

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:51, 21.12.2022
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Светлините на коледното дърво на София пред Народния театър "Иван Вазов" бяха изгасени в 18.00 часа. Така столицата се включи в инициативата #LightUpUkraine в знак на солидарност с украинския народ.

Заради руската инвазия Украйна е изправена пред прекъсване на електрозахранването тази зима. Инициативата е и част от кампанията за набиране на 10 милиона долара за осигуряване на 1000 генератора за болници в цяла Украйна чрез платформата за набиране на средства UNITED24.

Освен София и други емблематични места по целия свят изгасиха коледните си светлини.

"София се включва в тази инициатива, защото е един от градовете, които подкрепя и е солидарен с огромния проблем, пред който Украйна в момента е изправена, освен войната - липсата на електрическа енергия и енергия за хората. Над 10 млн. души в момента бедстват", заяви Мирослав Боршош, зам.-кмет на Столичната община.

"Аз съм много признателен на СО, че тя по такъв начин включи София и цяла България в инициатива, която предвижда и всъщност предполага солидарност с украинския народ, който сега преживява поредна агресия, тежки времена без ток, без парно, без светлина", каза Виталий Москаленко, посланик на Украйна в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният ЦСКА взе сладък реванш от Спартак в Плевен
Баскетболният ЦСКА взе сладък реванш от Спартак в Плевен
Черноморец обърна Шумен за втора поредна победа в НБЛ
Черноморец обърна Шумен за втора поредна победа в НБЛ