НОВИНИ

Георги Георгиев: Дигиталната революция в София вече е факт

bnt avatar logo
от БНТ
19:45, 21.12.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

От началото на следващата година хартиеният билет отива в историята, това каза в "Още от деня" председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Дигиталната революция в София вече е факт.

"Хартиеното билетче и в момента е в пенсия. Нова актуална информация към края на октомври показва, че близо 6 млн. пътувания в градския транспорт за около година и два месеца, платени с новите дигитални начини на плащане", посочи той.

По думите му градският транспорт не само с подновения си състав, но и с новите технологии вече е в 21-ви век в услуга на хората. Над 4 млн. са пътуванията, които са платени с банкови карти.

Той обясни, че от Нова година се продължава новата тарифна политика, с която се въвеждат различни допълнителни възможности за гражданите като билетите от 30 и от 60 минути.

"Новото е, че на същата цена на хартиеното билетче - от 1,60 лв., с дигиталния, електронния билет, който въвеждаме, можете в рамките на 30 минути да сменяте неограничен брой превозни средства. Тези 30 минути не са времето за пътуване. Няма на 31-ата минута контрольорът да ви свали от превозното средство. Т.е. за същата цена има нова, допълнителна услуга, като има и друга опция - за 60 минути, в зависимост колко време ни отнема да стигнем до желаната от нас дестинация на цена от 2,20 лв., но отново с възможността, вместо да платите три пъти по 1,60 лв., сменяйки, да речем, метро, автобус и трамвай всъщност да използвате опцията за пътуване и прекачване навреме. Времето от 30 или 60 минути е времето за смяна на превозните средства", допълни още Георгиев.

Председателят на СОС коментира и разширението на метрото. Подчерта, че Планът за възстановяване финансира само метрото към "Левски", а метрото към "Слатина" изцяло е извадено от Плана.

Той изтъкна, че правителството на "Продължаваме Промяната" е нанесло огромни щети на София - за над 1 млрд. и 200 млн. лева, тъй като строителството на метрото до "Слатина" е изключително очакван от всички проект, а на практика нито един лев от европейски средства няма да бъде използван за строителството му.

Обясни, че този проблем е преодолян, но с цената на забавяне. Строителството ще започне от март, ще върви по график и местните избори няма как да влияят на толкова важен проект. Георгиев призна, че с последното служебно правителство, СОС работи много по-добре, отколкото с редовното правителство на "Продължаваме Промяната".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Братът на една от майките с разменените бебета пред БНТ: Реве си за детето
Братът на една от майките с разменените бебета пред БНТ: Реве си за детето
Прокуратурата работи по две версии за откритите обгорели тела край Трън
Прокуратурата работи по две версии за откритите обгорели тела край Трън