НОВИНИ

Стачка във Великобритания: Протестират шофьори на линейки и парамедици

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:57, 21.12.2022
Чете се за: 03:02 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди шофьори на линейки и парамедици стачкуват в Англия и Уелс с искане за увеличение на заплатите с 19 процента.

Обслужват се само животозастрашаващи случаи като инфаркти, ситуацията в Бърза помощ е тежка.

Стачката на шофьорите на линейки, парамедиците и диспечерите в Англия и Уелс увеличи натиска върху здравната система след 24-часовия протест на медицинските сестри вчера.

"Не искаме пациентите да страдат, но е важно да бъдем солидарни. Правителството трябва поне да говори с хората и да намери решение", коментира Джонатан Фипс, парамедик в Ковънтри.

Министърът на здравеопазването Стив Баркли обвини профсъюзите, че са направили съзнателен избор да навредят на пациентите.

Организаторите на стачката казват, че заплащането в здравния сектор е намаляло със 17 процента от 2010 година насам, докато нуждата от изпращане на линейки за спешни случаи се е повишила с 77 на сто. Стачкуващите искат повишаване на заплатите над нивото на инфлация, което е 10,7 процента за ноември.

Български журналист се оказва пряк потърпевш от ситуацията в Бърза помощ, където се налага да заведе свой близък. Недостигът на персонал води дотам, че понякога хората в спешни състояния не могат да бъдат свалени от линейките за цял час. Още отпреди стачката проблемите са били налице - два пъти по-дълго време отнема да бъде докаран пациент до болницата и да бъде приет, не достигат помещения за работа на лекарите.

"Човек, след като прекара 9 часа на такова място, вижда много неща. Може да си състави някаква своя собствена картина. Мога със сигурност да кажа и това, че новините, които излизат, че се чака в Спешна помощ между 6 и 16 часа, изобщо не са фалшиви, защото самият аз прекарах там 9 часа. Човек на такова място вижда за какво става дума, аз имам пълно уважение към лекарите, медицинските сестри, това са важни професии и вчера видях с очите си как хората полагат максимални грижи да се справят с трудностите, но в същото време се вижда и доста голям хаос, голяма неефективност", заяви Веселин Паунов, кореспондент на БНР в Лондон.

Близо 750 военни ще заместят шофьорите на линейки и парамедиците при недотам спешни случаи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорът Даниел Асенов стана спортист на годината в родната си община Тунджа
Боксьорът Даниел Асенов стана спортист на годината в родната си община Тунджа
Гуардиола: Никой не може да се мери с Меси, той е най-добрият
Гуардиола: Никой не може да се мери с Меси, той е най-добрият