НОВИНИ

Няма повдигнато обвинение за разкритата схема с десерти за деца с изтекъл срок на годност

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 21.12.2022
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас разкриха схема за продажба на шоколадови лакомства за деца с изтекъл срок на годност преди 5 години. Върху оригиналните данни са слагани нови печати с подправени дати. Засега обаче няма повдигнато обвинение, тъй като разследващите продължават да събират доказателства по случая.

Родители подали сигнал до полицията, че забелязали едни и същи шоколадови лакомства в магазина, чийто срок на годност е написан по различен начин. Последвала проверка във фирмата дистрибутор.

"Непосредствено до склада, в специално пригодено помещение, служители на фирмата извършват заличаване на срока на годност на артикулите съвсем така - по първобитен начин, с памук, с ацетон, спирт и разни други химикали. Със специален датчик се нанасят новите срокове на годност, които наподобяват шрифта на фирмата производител", заяви главен инспектор Николай Стоилков, "Икономическа полиция" - Бургас.

Оригиналният срок на годност на някои продукти е изтекъл още през 2016 г., като на някои от шоколадите, данните са преправяни два пъти.

БНТ: Опасни ли са били тези шоколади?

"Според мен е доста рисковано. Рисковано е да се храни, трябва да се минат лабораторни изследвания, за да се види дали е опасно. Но щом има срок на годност - изтекъл, значи е опасно. Още по-неприятното обаче е, че тази храна се консумира от деца", каза инж. Антон Моралиев - отдел "Контрол на храните" към Агенцията по храните-Бургас.

Стоката е била внасяна от Турция от бургаска фирма, която е на пазара от 20 г. и разпространявана предимно в малки магазини. Собственикът ѝ отказа коментар.

"Нека да се видим там процедурата, да приключи и тогава, съжалявам много...", заяви Георги Станчев, собственик на фирмата дистрибутор.

Новината за негодните лакомства бързо стигна до родителите:

"Нормално е да се притесняваме и е нормално да е притеснително за обществото, разбира се", споделя Бранимира, която е родител.

"Изобщо не е редно това, което са направили. - Притеснявате ли се? - Да, аз и за това решавам от по-големи вериги да му купувам с идеята, че ще е по-голямо качеството там и контролът. Трябва да ги съдят. Подсъдимо е това, което са направили", допълва Цветелина Атанасова, също родител.

Все още обаче няма повдигнато обвинение, тъй като продължава събирането на доказателства. Дори да има подсъдим, наказанието е условна присъда или пробация и глоба в размер на 4000 лева.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола: Никой не може да се мери с Меси, той е най-добрият
Гуардиола: Никой не може да се мери с Меси, той е най-добрият
Григор Димитров и Арина Сабаленка записаха победа във втория кръг на Световната тенис лига в Дубай
Григор Димитров и Арина Сабаленка записаха победа във втория кръг на Световната тенис лига в Дубай