НОВИНИ

Колко по-скъпа ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер тази година?

bnt avatar logo
от БНТ
19:17, 21.12.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

В навечерието на Коледните и новогодишните празници с около 50% по-високи са цените на зеленчуците и плодовете на пазара в Благоевград спрямо миналата година, отчитат търговци и купувачи. Повишение има и на ядките и варивата, които също са част от празничната трапеза на Бъдни вечер и Коледа.

Лилияна живее сама. Вече е напазарувала необходимото за празничната трапеза на Бъдни вечер, когато очаква на гости децата и внуците си.

"Това ми е втория курс, всичко съм заредила, даже и преди боб купих, а отделно ще направя в една тепсийка зелеви сърми и до тях пълнени чушки сухи с боб", разказва Лиляна.

Лилияна предпочита да купува продуктите директно от производителите, въпреки че според нея са малко по-скъпи от тези предлагани в хипермаркетите. Прави и бърза сметка колко точно е изхарчила за ден на пазара.

"Взела бях две по 20 и две по 10 лева, до сега съм ги похарчила, а и още неща ще купувам. Ще ида да купя и пиле за следващия ден вече, когато не е постно. Аз, защото синовете ми ме поддържат финансово иначе съм самичка, но те ми подават по някой лев и за това сколасвам. Иначе е много скъпо, гледам хората като застанат пред сергиите питат това колко струва, това колко, а аз не", споделя Лиляна.

Над 100 лева са отделили повечето жители на Благоевград за хранителни продукти, които традиционно се слагат на трапезата на Бъдни вечер и Коледа.

- Около 150 лева, като си имам много мои неща. Но ако нямаш значи ще е по-скъпо, над 200 ще е.

"Цените са супер високи, не може да се говори. Това дето оставах на времето по 10 лева, сега вадя по 20 лв. Беше 2 лева гроздето - сега е 3 лева, крушата е 3,50 лв., хляба беше 90 стотинки, а сега е 1,20 лева", казва Благо Александров.

Ядките също се предлагат на високи цени. Фъстъците се търгуват по 8 лева за килограм неизчистени, а орехите по 18 лева за килограм.

"Много не купуват, ама някои пак купят де, не е без хич. Баклава без орехи не може. И орехи за мезе да се изпече за виното също става", посочва Красимира Джамбазка, търговец.

А наред с плодовете и зеленчуците на пазара търсени се оказват и клонките дрян, от които могат да се изработят сурвачки. Находчиви търговци ги продават по 1 лев за брой.

Репортер: Станислава Христова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преслав Боруков отказал да премине в отбор от Белгия
Преслав Боруков отказал да премине в отбор от Белгия
Боксьорът Даниел Асенов стана спортист на годината в родната си община Тунджа
Боксьорът Даниел Асенов стана спортист на годината в родната си община Тунджа