НОВИНИ

Ще бъде ли увеличена минималната работна заплата през следващата година?

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:24, 21.12.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Спор в парламента за минималната работна заплата. Корнелия Нинова обвини повечето парламентарни групи, че не мислят за хората и не обсъдиха днес промени в Кодекса на труда за увеличаване на минималната работна заплата, както настояват от БСП.

От "Продължаваме Промяната" пък обявиха, че това може да стане и с приемането на удължения бюджет за догодина.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини повечето групи в парламента, че блокират увеличението на минималната работна заплата на 850 лева. Повод за това стана отказът на мнозинството да удължи работния си ден и да приеме необходимите промени в Кодекса на труда.

Заедно с парламентарната група на БСП застанаха и синдикалисти от КНСБ, които заявиха, че са готови за стачка, ако това не стане. Нинова припомни, че предложението на левицата минималната работна заплата да е 50% от средната беше прието. Но между първо и второ четене се появили нови идеи.

"ПП обявиха, че искат да се отнеме клас "прослужено време" на работещите хора. ГЕРБ предложиха 850 лева да бъде брутната минимална заплата. Това означава, че в нея се включват клас "прослужено време", извънреден труд, нощен труд – всички допълнителни плащания, които досега се плащаха над минималната. Когато от 850 лв. се извадят всички тези допълнителни плащания, може да се окаже, че нетният минимален доход на хората ще падне и под сегашния от 710 лв. Това е абсурд", заяви Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България".

Нинова обясни също, че в декларацията с приоритети на "Продължаваме Промяната" е записано, че минималната заплата ще е 50% от средната заплата. Според нея има тотално разминаване между това и действията им вчера и днес. От ПП обявиха, че са се отказали от отпадането на класа. Успокоиха, че промените може да станат факт и при приемане на Закона за удължаване на бюджета.

"Ние подкрепяме занапред минималната работна заплата да бъде както досега, основно върху нея да се начислява класът и други постоянни възнаграждения, които имат. Има вариант в рамките на продължаване на Закона за държавния бюджет за 2022 година, там също сме внесли предложение, което е за основна минимална работна заплата, там също има възможност да бъде подкрепено", каза още Искрен Арабаджиев, ПГ на "Продължаваме Промяната".

Удължаването на Закона за бюджета ще се обсъжда на второ четене в пленарната зала утре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец обърна Шумен за втора поредна победа в НБЛ
Черноморец обърна Шумен за втора поредна победа в НБЛ
Как "Българската Коледа" помогна на 11-годишния Александър от Пловдив
Как "Българската Коледа" помогна на 11-годишния Александър от Пловдив