НОВИНИ

Изкуственият интелект рисува прочутите японски комикси

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
21:12, 06.03.2023
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Светът на прочутите manga - комикси вече не е същият след намесата на изкуствения интелект в оригиналните рисунки. Първият японски комикс, нарисуван от дигитално приложение, поставя въпроса доколко софтуерът застрашава изкуството. Може ли машината да измести човека, след като основният белег на изкуството е да развълнува публиката?

Той остава невидим за широката публика. Псевдонимът му е Руутпорт, писал е доста истории за комикси, но признава, че няма никаква дарба за художник.

Руутпорт: "Не съм рисувал илюстрации. Талантът ми като художник е пълна нула".

И все пак неговата нова manga излиза след три дни. Очаква се тя да стане бестселър. Руутпрот твърди, че е направил картинките за комикса от 100 страници за шест седмици. Същата работа би отнела на опитен художник поне година. Но в случая художникът е заместен от изкуствен интелект. Как участниците в многомилиардната manga индустрия в Япония реагират на дигиталната конкуренция?

Мадока Кобаяши, художник и преподавател: "Бих се страхувала да използвам илюстрации, нарисувани от изкуствен интелект, защото никога не знаеш чия рисунка е включена там. Нечии необработени илюстрации може да са били изрязани и използвани при изкуствения подбор".

За по-младите художници обаче изкуственият интелект може да се превърне в добър колега, макар и с второстепенна роля.

Нанами Какизава, студент в Токийската академия по дизайн: "Искам да рисувам главните сцени лично, но някои по-малки сцени, които не изискват особено внимание от моя страна - тях бих оставила на изкуствения интелект".

Не е далеч моментът, когато ще стане ясно дали изкуственият интелект ще допълва или ще замести художниците на комикси. Опитът с анимационните филми показва, че някога и те са били рисувани на ръка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Площта на ледената покривка около Антарктида се сви до рекордно ниско ниво
Площта на ледената покривка около Антарктида се сви до рекордно ниско ниво
Задържан е собственикът на "Хидрострой" Велико Желев (СНИМКИ/ВИДЕО)
Задържан е собственикът на "Хидрострой" Велико Желев (СНИМКИ/ВИДЕО)