НОВИНИ

Напрежение между "Вагнер" и руското военно командване в Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:33, 06.03.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Европа
Слушай новината

Нови знаци за напрежение между руската частна военна компания "Вагнер" и руското военно командване в Украйна. Днес Евгений Пригожин заяви, че неговият представител е бил лишен от достъп до руския щаб. Оплака се от липса на боеприпаси и не изключи и предателство. Предупреди, че изтеглянето на "Вагнер" от Бахмут ще доведе до рухване на целия фронт.

Пропускът на представителя на "Вагнер" за щаба на руското военно командване в Украйна е бил анулиран ден след като Пригожин е поискал в писмо спешна доставка на боеприпаси от командващия бойните действия генерал Валери Герасимов.

Герасимов е и началник щаб на въоръжените сили на Руската федерация. Във видеопослание, публикувано през почивните дни, лидерът на наемниците предполага, че липсата на доставки се дължи на обикновена бюрокрация и дори на предателство.

Той не изключи хората му да са нарочени за изкупителна жертва в случай, че Русия загуби войната. Още миналия месец Пригожин се оплака, че министърът на отбраната Шойгу и началник-щабът Герасимов задържат доставките на боеприпаси за неговите хора.

Руската частна милиция играе основна роля в битката за Бахмут. Пригожин предупреди, че ако Вагнер се изтегли от града целият фронт ще рухне и ситуацията няма да е приятна за всички военни формирования, които защитават руските интереси.

"Вагнер" сега е циментът. От една страна привличаме към себе си цялата украинска армия, унищожаваме я и не ѝ позволяваме да се концентрира на други участъци на фронта. От друга страна ние напредваме и принуждаваме другите да ни следват, за да запазят репутацията си", заяви Евгений Пригожин, основател на "Вагнер".

В петък Пригожин обяви, че Бахмут е практически обкръжен, а днес увери, че хората му продължават да разбиват украинските сили при града. Украинските части изграждат укрепления западно от Бахмут, но все още няма признаци, че ще го напуснат. Президентът Володимир Зеленски е обсъдил обстановката там с началник-щаба и командващия сухопътните войски. И двамата генерали са се обявили за продължаване на отбраната.

"Неприятелят се опитва да обкръжи града, но доколкото виждаме това не му се отдава. Украйна удържа отбраната, нашите момчета героично бранят града. Надяваме се да продължим да го отбраняваме продължително", каза още Микита Шандиба, говорител на 10-а украинска бригада при Бахмут.

Пред репортери в Близкия изток американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че не може да предскаже дали и кога Украйна ще се изтегли от Бахмут, но падането на града не означава непременно, че Русия е обърнала хода на тази битка. Градът има повече символично значение, отколкото стратегическа и оперативна стойност, отбеляза шефът на Пентагона.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живот в заплахи: Как сигнал за пиян шофьор прерасна в психически тормоз
Живот в заплахи: Как сигнал за пиян шофьор прерасна в психически тормоз
ФИГ отстрани Ирина Винер за две години от художествената гимнастика
ФИГ отстрани Ирина Винер за две години от художествената гимнастика