НОВИНИ

Задържаха осъдения за двойното убийство пред дискотека "Соло", прокуратурата иска екстрадицията му (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:16, 06.03.2023 (обновена)
6532
Чете се за: 05:15 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

14 години след двойното убийство пред бившата дискотека "Соло" и 10 години след окончателното осъждане на доживотен затвор Илиян Тодоров е задържан в Узбекистан при опит да отлети за Турция.

На Великден, на 18 април 2009 година, той пробол смъртоносно 21-годишния Кирил Въжаров и 24-годишния Васил Александров.

Първоначално Тодоров беше оправдан от Софийския градски съд, но апелативните магистрати, както и върховните съдии, го признаха за виновен.

Делото "Соло" беше съпроводено не само от обрати, но и от много скандали и усещане за липса на справедливост.

Най-спорната част от съдебния процес беше гледането на казуса в Софийския градски съд. Тогава близките на двете убити момчета и техните адвокати много пъти искаха отвод на съдебния състав.

Дори открито заявяваха, че изходът е предрешен и справедливостта ще дойде в по-горните инстанции - Апелативният и Върховният касационен съд.

Това беше и последното дело, което като наказателен съдия гледа Румяна Ченалова. Именно нейната оправдателна присъда се коментира и днес от близките на убитите.

"Възмездие е за неговите приятели, за тези млади хора, които са обезсърчени и обезкуражени за това, че всичко безнаказано се случва в тази държава. За мен днес, обажданията на неговите приятели, които разбраха, просто разбрах, че в гласа им имаше съвсем друга нотка. Като че ли, как да ви го кажа, тя не е радостна, но някаква надежда, че има някакво възмездие. Ето тук намирам думата възмездие", заяви Михаил Въжаров, баща на убития Кирил Въжаров.

За Михаил Въжаров смъртта на неговия син не може да бъде изкупена, но след години обикаляне на съдилища казва, че най-трудно е приел първата присъда, когато Софийският градски съд оправдава Илиян Тодоров за двойното убийство пред бившата дискотека "Соло".

"Като характерното беше, че помощник-съдията беше с особено мнение и абсолютно категоричен, че той е извършителят. Но въпреки всичко съдия Ченалова го освободи и не му наложи абсолютно никаква мярка. От кумова срама поне международният паспорт да му бяха отнели. Някаква мярка да му наложи, докато се произнесат другите инстанции. Какво да ѝ кажа на съдия Ченалова - спокойно ли спи? Все още душата ѝ спокойна ли е? И накрая трябваше един френски посланик да се обади, за да я изгонят от системата. Това е жалкото, но не вярвам да има някаква гузна съвест тя", допълни Михаил Въжаров.

Илиян Тодоров е освободен през 2011 година, а две години по-късно Апелативният съд му налага едно от най-тежките наказания - "доживотен затвор". Присъдата е потвърдена и от Върховния касационен съд, но тогава вече Тодоров е изчезнал безследно.

Обявен е за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. 10 години от Тодоров няма и следа до 1 март, когато на летището в Ташкент е задържан с фалшив паспорт при опит да се качи на самолет за Истанбул.

"Предстои от наша страна изпращането на документи за екстрадиция, съгласно сключен договор между България и Узбекистан от 2004 година, в тази връзка главният прокурор ще поиска спешна официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан. Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление", каза още Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Според източници на "По света и у нас" Илиян Тодоров вече е наел двама от най-добре платените адвокати в Ташкент, които да го представляват по време на процедурата за екстрадицията му у нас.

Прокуратурата в Узбекистан може да вземе това решение. Единият вариант е тя да приключи наказателната процедура там и тогава Тодоров да бъде предаден на България, за да излежи и двете присъди тук.

Другият вариант е да бъде предаден на нашите власти и за ползването на фалшив паспорт да бъде съден тук. Кой от двата варианта ще бъде осъществен - предстои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рашфорд: Не бива да допускаме поражението от Ливърпул да определи целия ни сезон
Рашфорд: Не бива да допускаме поражението от Ливърпул да определи целия ни сезон
Мерки и цени: Кога ще поевтинеят стоките след проверките за спекула в магазините?
Мерки и цени: Кога ще поевтинеят стоките след проверките за спекула в магазините?