НОВИНИ

След трагедията в Гърция: ЕС обеща помощ на Атина, протестите не секват

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:44, 06.03.2023
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Шест дни след влаковата катастрофа в Гърция не стихват протестите. Студенти, служители в жп сектора отново излязоха по улиците. Железничарите съобщиха, че ще удължат стачката си най-малко до сряда, за когато е планиран мащабен общонационален протест, в който ще се включат и държавните служители. Продължава и разследването - към момента единственият арестуван за катастрофата е началникът на гарата в Лариса. 59-годишният мъж остава в ареста за постоянно.

57 празни стола. Върху тях - червени карамфили. 57 места, които никога повече няма да бъдат заети от хората, загубили живота си при влаковата катастрофа във вторник вечер.

Мълчаливият протест е пред министерството на транспорта. Ресорният министър подаде оставка, но това не означава нищо, казват събралите се тук младежи. Издигат плакати с надпис "няма да забравим".

Димитра Велеца, студентка: "С всеки изминал ден става все по-очевидно, че това е престъпление, а не инцидент. Това казваме ние - младите хора, със своите протести".

Томас Ахтаридис, студент: "Изпълнени сме с ярост, гняв и болка. Искрени съболезнования на близките на загиналите. Тези хора загубиха живота си по трагичен начин, а извиненията на правителството са просто празни думи".

Премиерът Кириакос Мицотакис поднесе извиненията си към близките на загиналите вчера и обеща спешни мерки в жп сектора. Часове, след като отправи молба за съдействие към Брюксел, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че железопътни експерти от Комисията ще посетят Гърция в следващите дни. Очаква се те да дадат препоръки за модернизиране и подобряване на сигурността на железниците.

Единственият обвиняем за жестоката катастрофа остава в ареста. Началникът на гарата в Лариса беше задържан часове след трагедията в сряда, а в късния следобед вчера беше разпитан в съда.

Съдът остави в ареста началника на гарата в Лариса

59-годишният мъж признава вината си. В момента на катастрофата вниманието му било насочено към посрещането на друг влак.

Стефанос Панзарзидис, адвокат на обвиняемия: "Клиентът ми каза абсолютно всичко, което знаеше, каза истината. И беше съкрушен. Разказа точно какво се е случило, без да се страхува от последствията и с ясното съзнание, че ще трябва да поеме отговорност за действията си. Сега всичко е в ръцете на съда, който трябва да реши дали обвиняемият трябва да бъде осъден".

Снимки: БГНЕС

Според експерти по железопътни превози, в рамките на разследването е важно да бъде установено дали той е бил уведомен, че товарният влак се движи по същите релси, както и дали датчиците в гарата показват реалното местонахождение на композициите. Ключово е изследването и на черната кутия, ако е оцеляла след пожара.

Христос Главопулос, машинен инженер: "Черната кутия съдържа данните от тахографа, а също и запис от разговорите между машиниста и началника на гарата. Ако бъде открита, е важно да бъде изследвана от независими експерти, за да е сигурно, че разследването няма да бъде манипулирано".

Шести ден продължават протестите на студенти и служители в железниците. "Това не е човешка грешка" и "Обади се като стигнеш" огласят площади в Атина, Солун и други градове. За сряда е планирана мащабна общонационална стачка.

Ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция в Атина след влаковата катастрофа

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море изненадващо продаде неизменен титуляр на латвийския ФК Рига
Черно море изненадващо продаде неизменен титуляр на латвийския ФК Рига
Арда победи като домакин Спартак Варна, Станислав Иванов с дебютен гол за кърджалийци
Арда победи като домакин Спартак Варна, Станислав Иванов с дебютен гол за кърджалийци