НОВИНИ

Месец след трусовете в Турция: 1,5 млн. души остават без подслон

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:25, 06.03.2023
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Слушай новината

Един месец след трусовете в Турция се опитва да се възстанови при огромни трудности. 1 милион и половина души остават без подслон. Градове от палатки и контейнери се появиха на мястото на разрушенията. 2 милиона души напуснаха засегнатите райони и желаещите да се изселят се увеличават. За тях властите осигуряват безплатни полети и влакове.

В Сирия бедствието доведе до друго - увеличава се броят на смъртните случаи от холера. Има опасения, че болестта може да се разпространи и в Турция. Почти 52 хиляди са жертвите в Турция и в Сирия. По данни на ООН след бедствието има общо 210 милиона тона отломки. Ако бъдат натрупани до височина от 1 метър, руините ще обхванат територия от 100 квадратни километра, колкото е големината на Барселона.

Заради бедствието Турция изгуби 8,5 милиарда долара от валутния си резерв. Днес Саудитска Арабия подписа споразумение с Турската централна банка да направи депозит от 5 милиарда долара. Това не само е знак за сближаване между Рияд и Анкара, но и финансова инжекция за управляващите в Турция преди президентските и парламентарни избори през май.

Месец след земетресението: Как се справя Турция с последствията?

Тишината смразява в Хатай месец след трусовете, сградите заплашително се накланят над бетонните отломки, през веещите се пердета се виждат стаите, в които преди е имало живот. Месец по-късно кошмарът изглежда безкраен. Камера за видеонаблюдение запечата как вчера 6-етажна сграда се срути до пешеходците и забързаните коли и автобуси в град Шанлъурфа.

Жана Окуджу е туркиня, изселила се от България, в град Газиантеп:

"Опитваме се да преодолеем този страх, но все още има вторични трусове. Много от хората не си влизат по домовете от страх, защото са на високи етажи, дори и да са с малки щети техните домове, просто ги е страх, живеят по палатки или приятели, или комшии".

Когато трусовете разлюляха Турция беше мразовито, сега пролетните цветове са единствената красива гледка сред планините от отломки. Хасан и Хава Арслан и трите им деца оцеляват 5 дни под руините на 5-етажната им къща в Нурдагъ.

Хасан Арслан: "Това са играчките на децата ми. Ето точно от тук ни извадиха".

Историята на Хава и Хасан е една от малкото с щастлив край - цялото семейство оцелява.

Хава Арслан: "Това е обувката на сина ми, танцуваше народни танци".

Хасан: "А, ето коланът ми. Ще си го взема".

Над 1 милион оцелели живеят в палатки. Общо 332-а са градовете от палатки, построени в засегнатите провинции.

- През нощта е студено в палатката, през деня горещо. Искам да се преместя в дом от контейнери възможно най-бързо.

Издигнати са над 10 000 градове от контейнери. Продължават да никнат нови - месец след трусовете, оказването на помощ за пострадалите наподобява по-скоро маратон, а не спринт.

- Няма много място, но ще се справим. Не е лесно, но нямаме избор.

- Тук стои чайникът, тиганите и приборите.

Снимки: БГНЕС

Хава и Хасан също живеят сега в контейнер. Децата им, 19-годишната Фатмагюл се подготвя за изпити за университет, другите две деца - 4-ти и 8-и клас вече се върнаха към уроците.

Хава Арслан: "В 2.00 часа следобед влизат в контейнера и започват онлайн обучение през телефона".

Изгубили са 36 роднини.

Хасан: "Научихме се под бетонните блокове как да бъдем човечни. Имам два чифта чорапи и ще дам единия на нуждаещ се, ако имам два пуловера ще дам единия".

Над 160 000 сгради са разрушени или с тежки щети. Серия от грешки са направени през годините. Преди преизбирането си през 2018 г. президентът Ердоган обявява строителна амнистия - т.е. узаконяват се огромен брой сгради, построени в нарушение на градоустройствените планове. 247 души са арестувани заради срутените сгради, разследват се още 322-ма заподозрени.

България събра близо един милион евро за пострадалите в Турция

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда победи като домакин Спартак Варна, Станислав Иванов с дебютен гол за кърджалийци
Арда победи като домакин Спартак Варна, Станислав Иванов с дебютен гол за кърджалийци
Строежът на стадиона на "Ботев" Пловдив - в очакване на Акт 16
Строежът на стадиона на "Ботев" Пловдив - в очакване на Акт 16