НОВИНИ

Изложба в "Квадрат 500" представя непоказвани произведения на Владимир Димитров-Майстора

Айше Сали
от Айше Сали
20:35, 20.05.2022
Чете се за: 02:25 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изложба в националната галерия "Квадрат 500" представя непоказвани произведения, свързани с образа на Владимир Димитров-Майстора. Богата колекция от автопортрети, портрети и шаржове разказва много за изключителния ни художник и за дълбокото му влияние върху десетки наши творци.

Образът на Майстора вдъхновява като неговите картини. Можеш да се взираш в очите му с часове, опитвайки се да отгатнеш какво се таи в душата си. Често рисува свои автопортрети. Изобразяват го и едни от най-именитите български художници.

"В кюстендилските села го бъркат с Дядо Божи, който ходи по земята. Самият той разказва истории, сякаш извадени от житие на светец. Така че той самият гради този образ - на един човек не от този свят. В същото време за мен неговият истински образ е драматичен, трагичен характер и душа и това може много ясно да се види в портретите и автопортретите", заяви Иво Милев, куратор на изложбата.

Фонът на автопортретите е толкова важен, колкото и образът на самия художник, защото по-късно излиза на преден план в неговата живопис.

"В автопортрета и в автопортретите от 20-те години се ражда тази, да я нарека условно, схема, която след това ще познаем в неговото изкуство - с неговите мадони на преден план, декоративен заден фон. С това той става разпознаваем и типичен, но това наистина се ражда в автопортрета", заяви Иво Милев, куратор на изложбата.

140 години след рождението на Владимир Димитров-Майстора посланията му са все така актуални.

"Това, с което той умира, преживял няколко войни, е да има мир на планетата", каза Иво Милев, куратор на изложбата.

Повече от 25 галерии, музеи и колекционери са обединили усилия за подготовката на изложбата. А образът на художника оживява в уникални филмови кадри, които публиката вижда за първи път.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение в парламента: Спорове за компенсациите за бизнеса
Напрежение в парламента: Спорове за компенсациите за бизнеса
Оранжев дим стресна жителите на Димитровград (ВИДЕО)
Оранжев дим стресна жителите на Димитровград (ВИДЕО)