НОВИНИ

Излязоха пълните списъци на класираните първокласници в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:20, 05.06.2021
Чете се за: 04:07 мин.
Още
Слушай новината

Днес излязоха пълните списъци с класираните и некласираните деца за 1-ви клас в София. Родителите могат да проверят дали детето им е класирано през електронната система за кандидатстване. В късния следобед започнаха да пристигат и уведомителните имейли.

Некласираните деца са 460, а свободните места са над 1700.

На сайта на електронната система за 1-ви клас пише, че е заключена за актуализация и, че се подготвя публикуването на резултатите.

В същото време резултатите от класирането вече са публикувани в профилите на училищата. За да проверите, трябва да изберете едно по едно училищата, в които сте кандидатствали и да видите дали попадате в списъка с класираните. Би трябвало вече да сте получили и имейл.

Ако детето ви е прието по първо желание, останалите кандидатури отпадат автоматично. Ако не заемете мястото и не запишете детето до 11 юни в 17.00 часа, то остава свободно за следващото класиране.

Вчера кметът по дигитализация обясни, че родителите на неприетите деца най-вероятно са посочили само едно желание. Днес обаче родители се оплакаха в социалните мрежи, че са писали между 3 и 5 желания и въпреки това не влизат.

Ако при кандидатстването попадаш в 1-ва група, която е за постоянен адрес в района на училището, на който живееш от повече от три години, би трябвало да е сигурно, че детето е класирано.

В някои райони на София, като "Витоша", "Студентски" и "Триадица", обаче, има неприети деца и от първа група. Рекордьор е 55-о училище с над 30 неприети от първа група.

За разлика от някои училища в центъра, където са приети деца дори от 4-та група, които се водят с минимален шанс. Така на неприетите ще им се наложи да посещават или по-далечно училище, или ще бъдат открити допълнителни паралелки.

Интересен казус се получи при приема в паралелки с разширено изучаване на хореография, изобразително изкуство и музика - 23-то, 92-ро и 144-то училища, за които не се кандидатства през системата.

Десетки кандидатури на кандидат-първокласници са премахнати от електронната система.

Причината е, че родителите са подали заявление за кандидатстване за хореографска или музикална паралелка отделно от системата, каквото е и изискването и децата им са приети, но никой не ги е уведомил, че така останалите им кандидатури в системата автоматично ще бъдат анулирани.

Недоволните от ситуацията родители обясниха, че са кандидатствали в хореографското просто като допълнителен вариант и реално не искат децата им да учат там.

"Не са ни информирали за това нещо, че ще се случи, никъде не го пише, на нас сега ни се налага това първо желание, моето дете дори не е кандидатствало за това училище през системата, това не ни е никакво желание", споделя Семела Валачева.

От общината изпратиха до БНТ писмено становище, в което се казва, че е
"ангажимент на директора да обясни, че ще извърши класиране преди общото и ще подаде списък на класираните деца към Столична община. Системата за прием отчита децата от този списък като успешно класирани и няма право да ги класира на друго място."

Директорът на 144-то училище в "Младост" отказа коментар, защото през целия ден била ангажирана с голямо танцово тържество на учениците си. Изключените от списъка кандидатури сега имат почти нулев шанс за прием в желаните от тях училища. Родителите ще продължават да си търсят правата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рафаел Надал продължава да крачи убедително към 14-ата
Рафаел Надал продължава да крачи убедително към 14-ата
Шарл Льоклер с втори пореден пол-позишън
Шарл Льоклер с втори пореден пол-позишън