НОВИНИ

Флашмоб за опазване на старинните сгради в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
19:29, 05.06.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Почти 5 години след пожара, който унищожи ценните складове в тютюневия град на Пловдив, няма окончателно решение как да се развива тази зона в бъдеще.

Общината е внесла документи в Националния институт за недвижимо културно наследство за окончателния облик на района, но засега решение няма.

За да насочат отново вниманието на обществото към проблемите на тютюневия град, млади артисти от сдружение "Театър на справедливостта" провокираха минувачите с флашмоб "Дим в главата".

Спектакълът върна зрителите към 2016 година, когато четири от складовете изгоряха. С похватите на невербалното изкуство отново се поставиха въпросите каква да е съдбата на архитектурните паметници в Пловдив.

За Димитър Киров, чийто дядо е бил търговец на тютюн и е имал склад в тютюневия град, днешната инициатива е начин отново да се раздвижи обществената енергия в подкрепа на бъдещото развитие на зоната.

"След пожара се наблюдава нещо, което е обичайно за нас българите - всяко чудо за три дни. Събраха се хора, направи се протест и лека-полека нещата отшумяха. Имахме осъден един клошар, който до ден днешен няма да разберем дали е виновен за това събитие, но се надявам отново да разпалим искрата в хората и този път да видим положителен резултат, по примера на други градове в Европа", заяви Димитър Киров.

Развръзката обаче не изглежда да се случи скоро. В края на миналата година община Пловдив е внесла обемно устройствено решение в Националния институт за недвижимо културно наследство за съгласуване.

То е изготвено след няколко работни групи с участието на частните собственици и експерти от общинската и държавна администрация и включва точни правила за височина на сградите, изисквания за запазване на архитектурата, плътност на застрояване и други технически особености, които да оформят бъдещата визия на района. Вече има одобрен идеен проект за пътната инфраструктура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повдигнаха обвинение на задържания за убийството на 7-годишното момиченце в Ковачевци
Повдигнаха обвинение на задържания за убийството на 7-годишното момиченце в Ковачевци
25-годишен е "Най-силният мъж" в страната
25-годишен е "Най-силният мъж" в страната