НОВИНИ

Изнесоха чудодейната икона в Бачковския манастир (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 03.05.2021
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Днес започна Светлата седмица. Посветена е на светлината след Христовото Възкресение, затова до събота всеки един от дните се нарича "светъл". По традиция на днешния ден в Бачковския манастир се проведе литийно шествие с чудодейната икона на Света Богородица. След година пауза заради COVID мерките, традицията днес продължи и стотици вярващи се преклониха пред светинята.

В литийното шествие тази година се допускаха да се включат всички желаещи, но заради пандемията, иконата не беше носена на платформа и от много хора.

Държаха я само двама души, които се сменяха на определено разстояние. Венецът ѝ също се носеше отделно. Заради ситуацията на пандемия, събиранията също са забранени и това е причината курбан в местността Клувията да няма.

Вместо това всички събрани средства и хранителни продукти ще бъдат раздадени в помощ на социално слаби хора. Иконата на Света Богородица е една от най-старите чудотворни, запазени в България и с нея хората свързват десетки чудеса.

Днес е Светли понеделник - прославяме апостолите

И тази година за литийното шествие беше изнесено копие на чудотворната икона, а оригиналът, който стриктно се пази от повреда, остана в църквата на манастира. По пътя до Клувията десетки се докоснаха до светинята.

Светлана и Живко разказват, че след като три години участват в литийното шествие се случва и тяхното чудо – Антон.

"Бог дава чудеса на този ден, Бог дава изцеление на този ден, Бог дава много радости на християните, които участват в това шествие", заяви епископ Сионий, игумен на Бачковския манастир.

В късния следобед изображението на Божията майка се върна в Бачковския манастир.

Репортер: Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Враца) надигра 10 от Етър
Ботев (Враца) надигра 10 от Етър
Консултации при президента: Румен Радев кани партиите от НС за състава на ЦИК (ОБЗОР)
Консултации при президента: Румен Радев кани партиите от НС за състава на ЦИК (ОБЗОР)