НОВИНИ

Консултации при президента: Румен Радев кани партиите от НС за състава на ЦИК (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:00, 03.05.2021
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът Румен Радев свиква консултации на 5 май с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с техните предложения за членове на ЦИК. Публичното изслушване започва в 14.00 часа и ще се излъчва в реално време на интернет страницата на президентството.

След последните промени в Изборния кодекс, съставът на ЦИК трябва да се смени. Депутатите промениха и процедурата по назначаване на членовете. Днес от президентството изпратиха правилата, по които ще се действа. В новия състав на ЦИК място ще намерят само кандидати, предложени от парламентарно представените партии и коалиции в 45-ия парламент.

Разпределението на местата в ЦИК ще се случи при запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. По метода за изчисление на най-голям остатък на ГЕРБ-СДС се полагат 4 места, "Има такъв народ" и БСП са с по 3-ма представители, ДПС и "Демократична България" - с двама, а "Изправи се!Мутри вън!" имат право на един член на ЦИК. Така ще се спази правилото една политическа сила да няма мнозинство в комисията.

Слави Трифонов отговори: ЦИК вече няма да изпълнява поръчки на ГЕРБ

На консултациите ще се определи и ръководството на ЦИК. Всяка политическа сила има право на представител в него. За председател, заместник-председатели и секретар не може да се предлагат хора от една и съща политическа сила. Ако не се разберат за председател и секретар, то ще се проведе жребий между политическите формации, направили предложения.

Изискванията към кандидатите за членове на изборната комисия: Те трябва да имат висше образование - минимум "магистър". Препоръчително е то да бъде право, компютърни науки, математика, обществени комуникации, политически науки и социология.

Тома Биков: Този Изборен кодекс е срамен и брутален

След консултациите и конкретните предложения при президента, се извършва проверка на кандидатите. Следващата стъпка е публичното им изслушване и накрая назначаването на новата комисия с указ на президента.

Отново на 5 май - в 11.00 часа, държавният глава ще връчи и третия мандат за съставяне на правителство на БСП. Социалистите вече взеха решение да го върнат. Така след като рулетката с мандатите се завъртя докрай, президентът, съгласно конституцията, трябва да разпусне НС, да предложи състав на служебно правителство и да насрочи предсрочни избори. Така те със сигурност ще са през юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изнесоха чудодейната икона в Бачковския манастир (ОБЗОР)
Изнесоха чудодейната икона в Бачковския манастир (ОБЗОР)
Преброяват населението у нас - електронно и по домовете
Преброяват населението у нас - електронно и по домовете