НОВИНИ

Предлагат облекчено пътуване за лица с ваксина, одобрена от ЕМА

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:32, 03.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия предложи облекчаване на правилата за пътуване за пристигащите в Европейския съюз от други държави по света. В момента не се препоръчват несъществени пътувания към Съюза. Целта е от другия месец туристите отново да могат да посещават страните от общността при определени условия.

Брюксел предлага да отпаднат ограниченията за идващите към Евросъюза не само от страни, в които епидемиологичната ситуация е добра. Условието е те да бъдат напълно ваксинирани.

"Идеята на препоръките е да не бъде подлаган на ограничения този, който най-малко 14 дни преди пристигането си в ЕС, вече е получил препоръчителните дози от някоя от одобрените от Европейската агенция по лекарствата ваксини", заяви Адалбер Янз, говорител на ЕС.

Държавите могат сами да определят дали да приемат и туристи от страни извън ЕС, имунизирани с ваксини, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

В същото време Еврокомисията предлага и въвеждането на нов механизъм, наречен "аварийна спирачка", който да позволи на държавите членки бързо да върнат ограниченията, ако преценят, че в някоя страна по света ситуацията бързо се влошава или се появят нови варианти на коронавируса.

Децата, които са изключени от ваксинация, също трябва да могат да пътуват с ваксинираните си родители, ако имат отрицателен PCR тест, направен най-рано 72 часа преди пристигане в ЕС.

Преди да започнат да се прилагат, новите мерки на Брюксел трябва да бъдат одобрени от държавите членки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След месец локдаун: Австрия отваря магазините
След месец локдаун: Австрия отваря магазините
Еврокомисията привика посланика на Русия
Еврокомисията привика посланика на Русия