Предлагат облекчено пътуване за лица с ваксина, одобрена от ЕМА

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:32, 03.05.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия предложи облекчаване на правилата за пътуване за пристигащите в Европейския съюз от други държави по света. В момента не се препоръчват несъществени пътувания към Съюза. Целта е от другия месец туристите отново да могат да посещават страните от общността при определени условия.

Брюксел предлага да отпаднат ограниченията за идващите към Евросъюза не само от страни, в които епидемиологичната ситуация е добра. Условието е те да бъдат напълно ваксинирани.

"Идеята на препоръките е да не бъде подлаган на ограничения този, който най-малко 14 дни преди пристигането си в ЕС, вече е получил препоръчителните дози от някоя от одобрените от Европейската агенция по лекарствата ваксини", заяви Адалбер Янз, говорител на ЕС.

Държавите могат сами да определят дали да приемат и туристи от страни извън ЕС, имунизирани с ваксини, които не са одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

В същото време Еврокомисията предлага и въвеждането на нов механизъм, наречен "аварийна спирачка", който да позволи на държавите членки бързо да върнат ограниченията, ако преценят, че в някоя страна по света ситуацията бързо се влошава или се появят нови варианти на коронавируса.

Децата, които са изключени от ваксинация, също трябва да могат да пътуват с ваксинираните си родители, ако имат отрицателен PCR тест, направен най-рано 72 часа преди пристигане в ЕС.

Преди да започнат да се прилагат, новите мерки на Брюксел трябва да бъдат одобрени от държавите членки.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
След месец локдаун: Австрия отваря магазините
След месец локдаун: Австрия отваря магазините
Еврокомисията привика посланика на Русия
Еврокомисията привика посланика на Русия