НОВИНИ

Израел отговори на Иран, какво ще последва?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
12:10, 26.10.2024
Чете се за: 07:25 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

След 3 седмици очакване Израел да отговори на иранската масирана ракетна атака, тази нощ израелската армия нанесе въздушни удари по военни цели в Иран. Съобщава се за експлозии в Техеран. Израелската армия обяви, че са извършени прецизни удари. Атакувани са обекти на разузнаването и фабрики за производство на ракети. Иран омаловажи атаката и увери, че животът продължава в нормалния си ритъм. Означава ли, обаче, атаката разрастване на войната в Близкия изток?

Милен Атанасов, БНТ: За онези зрители, които тази сутрин са се събудили с новините и са се запитали дали снощи не са забравили телевизора на канал с военни екшън-филми, отговорът за съжаление е "не". Изглежда, че сюжетът Близък изток не се е изчерпал във военен план. Доказателството е от тази нощ с новата акция на Израел срещу Иран. В операцията Израел е използвал 5 изтребителя. Атаките са били извършени на три етапа. Първите удари са нанесени около 2,30 часа през нощта. Мишени са били обекти в западната част на Техеран. Втората вълна от удари е била насочена срещу източните райони на иранската столица. Трета атака е била срещу провинциите Хузестан и Илам. Няма данни за атакувани ядрени обекти или обекти от петролната инфраструктура на Иран. Ирански медии съобщиха за двама загинали ирански войници при обстрела.
Кореспондентът на Франс 24 в Техеран съобщава, че ракети са паднали в гъсто населен район на иранската столица. Властите в Техеран, обаче, отричат подобна информация и определят щетите като "незначителни".

Експлозии отекваха тази нощ над Техеран. След години на прикрита война, атаките между Израел и Иран вече са напълно реални. Израелската армия атакува ирански воени обекти.

Ли Джинан, репортер от Медийна група - Китай: В момента се намирам в Техеран, столицата на Иран. В посоката, в която камерата снима, светлата зона е иранска военна база. Над тази база, заснехме кадри с активиране на системата за противовъздушна отбрана.

Израел обяви, че са поразени около 20 ирански цели. Атакувани са ракетни комплекси "земя-въздух и обекти на иранските военновъздушни сили. Операция, която беше следена на живо в командния център на израелската армия от премиера Бенямин Нетаняху и военния министър Йоав Галант.

Даниел Хагари, говорител на армията на Израел: Това е в отговор на продължаващите атаки през последните месеци на режима в Иран срещу държавата Израел. Проведохме целенасочени и прецизни удари по военни цели в Иран, осуетявайки непосредствените заплахи за държавата Израел. Израелските отбранителни сили изпълниха своята мисия.

Какви са обаче пораженията не е ясно. В изявление на иранската армия се казва, че Израел е атакувал военни цели в провинциите Техеран, Хузестан и Илам. Властите в Техеран заявиха, че системите за противовъздушна отбрана успешно са противодействали на израелските удари.

Водещ на телевизия IRIB: "Отговарящият за връзките с обществеността на Техеран, съобщи, че силните взривове, чути около Техеран, се дължат на активирането на системата за противовъздушна отбрана срещу опита на ционисткия режим да атакува три места извън град Техеран".

Въздушното пространство над Иран беше затворено за няколко часа, от сутринта международното летище отново е отворено. Иранскана държавна телевизия разпространи кадри от улиците, за да покаже, че животът продължава в нормалния си ритъм.

"Войната ни плаши. Всеки се страхува от война. Пораженията от войната тревожат всички, но не вярвам, че в Иран ще започне ужасна война".

Но как ще се развие кризата - сега зависи от Иран.

Даниел Хагари, говорител на армията на Израел: "Ако режимът в Иран направи грешката да започне нов кръг от ескалация, ние ще бъдем длъжни да отговорим".

След нападението на Хамас преди година, Иран атакува два пъти Израел. През април и на 1 октомври, когато срещу израелска територия бяха изстреляни над 200 ракети.

Нора Арсова, БНТ: Какво да очакваме след този донякъде очакван отговор на Израел на атаките от първи октомври?

Ударите на Израел от тази нощ несъмнено отекват в няколко направления. По отношение на световните сили: Съединените щати са били информирани за израелската операция, но не са участвали в атаката. В телефонен разговор с израелския министър на отбраната, американският военен министър Лойд Остин е подкрепил правото на Израел на самозащита след атаките от първи октомври.

Американският президент Джо Байдън призова Израел да не атакува обекти, свързани с ядрената програма на Иран. Британският премиер Киър Стармър пък призова Техеран да не отговаря на израелския удар. Саудитска Арабия осъди израелската атака, призова за сдържаност и поиска международната общност да се намеси, за да помогне за деескалиране на напрежението. По всяка вероятност Иран все пак ще се опита да отговори на снощната атака - кога и как сега зависи от режима в Техеран.

В икономически план - можем само да предполагаме, но съдейки от опита досега, при всяка заплаха от разрастване на войната в Близкия изток, цените на петрола се покачват. И въпреки липсата на данни за атаки срещу ирански петролни обекти, едва ли можем да очакваме нещо различно и в този случай. Продължаваме да следим темата и мога да уверя нашите зрители, че ще им предоставяме само точни факти и проверена информация, за да противодействаме максимално на фалшивите новини, които са все по-голяма опасност и по света, и у нас.

Вижте още от международните редактори Биляна Бонева и Милен Атанасов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варна в готовност за изборите, в два района ще гласуват и за кмет
Варна в готовност за изборите, в два района ще гласуват и за кмет
Ще бъдат ли запечатани всички изборни секции в Благоевградско?
Ще бъдат ли запечатани всички изборни секции в Благоевградско?