НОВИНИ

Израел планира 2 милиона ваксинации до края на януари

израел планира милиона ваксинации края януари
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:08, 03.01.2021
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Израел заяви, че 2 милиона души ще са получили двудозова ваксинация за Covid-19 до края на януари, като темпът, който е предприел премиерът Бенямин Нетаняху, е най-бързият в света.

От 19 декември, когато Нетаняху получи първата си доза, Израел предприе агресивен натиск за прилагане на ваксината, направена от американско-германския фармацевтичен алианс "Пфайзер"-"Бионтек". Генералният директор на министерството на здравеопазването Хези Леви заяви, че заради ентусиазирания прием Израел ще намали скоростта на ваксинация, за да извади запасите. Ваксината трябва да се прилага на два пъти с интервал от три седмици.

"Забавяме темпото на ваксинациите с първата доза, за да можем да запазим запаси от втора доза за всички, които са получили първа доза", каза Леви пред обществената телевизия KAN. Но той добави, че около една пета от хората в Израел, започвайки от здравни работници и тези над 60 години, ще получат и двете дози до края на този месец.

Към петък един милион души са получили първата си инжекция.

"Ние чупим всички рекорди", каза Нетаняху. "Изпреварихме целия свят", допълни премиерът.

Израелското централно статистическо бюро заяви в края на годината, че населението на Израел е 9,29 милиона. Цифрата включва анексирания Източен Йерусалим, където израелският суверенитет не е признат от по-голямата част от международната общност.

Министерството на здравеопазването заяви днес, че 435 866 души в Израел до момента са направили тестове за вирус, като първият потвърден случай е бил докладван през февруари. Почти 3400 души са починали.

Министерството заяви в петък, че е потвърдило 18 местни случая на новия щам на коронавируса, открит за първи път във Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папата одобри оттеглянето на архиепископа на Минск
Папата одобри оттеглянето на архиепископа на Минск
ФИФА помилва Трипиър
ФИФА помилва Трипиър