НОВИНИ

Израел ще отвори коридор за евакуация на бебета от Газа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:20, 12.11.2023 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Израел ще помогне за евакуацията на бебета от основната болница в Ивицата Газа и ще осигури коридор, за всички които искат да я напуснат. Тел Авив отново заяви, че не атакува здравното заведение, но призна, че в района му се водят сражения с бойци на радикалната групировка Хамас.

Международни организации твърдят, че здравните заведения на палестинската територия са обект на непрекъснати бомбардировки. Премиерът Бенямин Нетаняху отново отхвърли призивите за примирие.

Израел продължава да обстрелва мишени в ивицата Газа. Ожесточени сражения се водят между израелски военни и бойци на Хамас близо до най-голямата болница в анклава "Ал Шифа". Според Тел Авив, тунелите под здравното заведение се използват за команден център от радикалната групировка.

Лекари предупреждават, че ситуацията в здравното заведение е отвъд критичното. По информация на BBC най-малко две недоносени бебета са загубили живота си заради липса на адекватни медицински грижи. Израел обеща днес от Ал-Шифа да бъдат евакуирани 37 бебета, за които са предполага, че са в най-голям риск. Къде и как ще бъдат изведени те все още не е ясно.

От СЗО заявиха, че са изгубили връзка с контактните си лица в Ал-Шифа и отново призоваха за незабавно примирие. Според министерството на здравеопазването на Ивицата Газа в болницата има все още 1500 пациенти заедно с 1500 души медицински персонал и между 15 000 и 20 000 души, потърсили там убежище. По информация на ООН, офисите на организацията, където има хиляди цивилни, са били подложени на обстрел. Премиерът Бенямин Нетаняху повтори, че целта е Израел са поеме контрола върху сигурността в Газа за неопределен период от време.

"Няма да спрем докато мисията не бъде изпълнена. Войната срещу Хамас - Ислямска държава продължава и има една цел - победа. Израелската армия завърши обсадата на ивицата Газа, сега сраженията са в града Газа, близо до болницата Ал-Шифа."

Хиляди палестинци продължават да се изтеглят на юг, с надежда за повече сигурност. Днес се очаква да бъде отворен граничният пункт Рафа, който вчера остана затворен, и да започне преминаването на камиони с хуманитарна помощ.

В десетки градове по света се проведоха шествия в защита на палестинците. В марша в Лондон са се включили над 300 000 души по данни на полицията. При различни инциденти по време на пропалестинските шествия са задържани общо 126 души. Премиерът Риши Сунак осъди "напълно неприемливите сцени на насилие", както и тези, които са скандирали антисемитски лозунги и са възхвалявали Хамас.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно положение в Исландия заради опасен вулкан
Извънредно положение в Исландия заради опасен вулкан
Близки на убити младежи организират общ протест на пътя Пловдив - Пазарджик
Близки на убити младежи организират общ протест на пътя Пловдив - Пазарджик