НОВИНИ

Израелски експерт по киберсигурност: Желаем по-голяма стабилност, но по-важно е, че имаме свобода

bnt avatar logo
от БНТ
16:55, 28.03.2023
Чете се за: 10:27 мин.
По света
Слушай новината

Израелският премиер Бенямин Нетаняху е обявил намерението си да спре съдебната реформа, която предизвика масови протести в страната и загриженост във Вашингтон. Това съобщи израелската радиотелевизионна компания КАН. Допълнително напрежение внесе уволнението на министъра на отбраната Йоав Галант, който се обяви за прекратяване на проекта за реформи.

По тази и други теми нашият сътрудник Николай Кръстев разговаря с израелския експерт по киберсигурност Игал Уна, който е и бивш директор на Агенцията за киберсигурност на Израел.

Г-н Уна, какви са новите цели на киберсигурността в света сега?

Новите предизвикателства, пред които се изправя светът днес в сферата на кибернетичната сигурност, са получаване на все повече и повече влияние. Не става дума само за шпионаж и получаване на разузнавателни данни. Дори не става дума за получаване на пари като откуп или дори унищожаване, а все повече и повече постигане на влияние чрез кибернетични средства. Това означава използване на манипулации чрез хакване, за да се промени доверието, съзнанието на хората в демокрацията, за да с променят идеи и да се придвижат демокрациите към по-малко демократичен режим.

А какво ще кажете за дезинформацията? Също една от рисковите теми на кибернетичната сигурност.

Дезинформацията се е превърнала и се превръща в един от най-големите проблеми и предизвикателства, тъй като е много трудно да различиш вярното от грешното, когато хакерството се прави по един по-ефективен и професионален начин. Така ние можем да прикрием факт в една много по-надеждна рамка и да представим на хората, нещо, в което да повярват и което е напълно неистинно. Кибернетичните средства могат да се използват по цял свят и демокрациите са много по-уязвими към това, тъй като сме много зависими от цифровите технологии, социалните мрежи и общественото мнение. И лошите по света осъзнават това, че имаме тази слабост и я използват.

- Г-н Уна, как следва да предпазваме нашата демокрация и инфраструктурата й в тази ситуация?

Както беше показано на конференцията в София, има много професионални решения, търговски решения, от Израел и от други държави, но най-вече от Израел, които могат да дадат или да изградят решения в много аспекти, например защита на смартфони или защита от социални мрежи. Става дума все за неща, които не са създадени от компютри, не от роботи, а от живи хора от плът и кръв. Това не води наникъде. В Израел имаме много добри хакери, етични, бели хакери, които използваме за индустрията. Ние имаме огромна такава индустрия. Аз пряко работя в нея от година и половина, но я следя от повече от 34 години и мога да ви уверя, че имаме цялостни решения, с които да се погрижим за това. Но действията започват преди всичко с осъзнатост. С разбиране на проблема, разбиране, че трябва да се подготвиш, разбиране, че сме уязвими и тогава да се избере правилното решение, то да бъде инсталирано и да се практикува, след което ще сме в много по-голяма безопасност от другите.

На Балканите виждаме една много интересна ситуация. Ако помните преди
година Албания скъса дипломатическите си отношения с Иран във връзка с атаки срещу киберсигурността. Какво мислите за тази ситуация?

Това е удивително. Това е първият и все още единствен случай в историята, в който държави скъсват дипломатически отношения заради нещо, което се определя като кибератаки. Това ни показва, че кибернетиката не е научна фантастика или някакво техническо понятие. Не, тя е реалност, която може да постави цели държави на колене. Албания го преодоля, но това не е направено от компютри, а от хора, извършители, за които трябва да се погрижим и които трябва да платят цена за това, че са се опитали да навредят на Албания. Албания е член на НАТО, така че въпросът за привеждане в действие на член 5 беше на дневен ред и следва да бъде на дневен ред, тъй като атаката си е атака може да бъде кинетична: с бомбардировки и самолети, а може да бъде и кибернетична. Последствията и вредите могат да бъдат много по-тежки и по-лоши отколкото при старомодните ракети или бомби.

Като става дума за израелците, израелската ситуация, какво става с израелската демокрация в последните дни, седмици и месеци?

Дойдох с полет от Тел Авив тази сутрин. Мога да Ви кажа, че безредиците и хората на улиците протестират спонтанно срещу нещо, което се счита за нарушение на основните правила на израелската демокрация. Добрата новина е, че израелското общество е много бдително, много внимателно и ние всички се борим срещу всяко нещо, което може да бъде възприето като първия уклон към по-малко демократичен режим. И сега законодателният акт, който породи протестите се оттегля и задържа заради натиска. Така че да, ние практикуваме демокрация може би малко по-интензивно отколкото бихме желали, но това работи. Израел е демократична държава, тя се бори за демокрацията и изглежда, че печелим.

Вашият министър председател уволни министъра на отбраната на Израел. Има ли риск за демокрацията в Израел в този момент?

Има дебат. Не мисля, че има непосредствен риск. Но ние, израилтяните, сме свикнали да надушваме рискове. Първите знаци на приближаващ риск или нещо, което може да промени правилата на играта на демокрацията, виждате, вдига всички израилтяни на крак в 3.00 ч. посред нощ. Те се събират по главните улици на Тел Авив и из цял Израел. Те се борят, за да се уверят, че правителството разбира какво е важно, а именно демокрацията и че ще се погрижи за нея и това работи. Между другото министърът на отбраната беше уволнен само за това, че се е обадил за спиране на закона и сега разбираме, че самият министър-председател ще направи това. Така че, да протестът и натискът работят. Това са принципите на демокрацията.

Каква е вашата прогноза за този много специфичен момент. Президентът на вашата държава казва, че Израел е отново в гражданска война. Това така ли е?

Вижте, ние сме в тази ситуация повече от три месеца. И няма насилие, кръвопролития, нищо такова. Има много емоции, както можете да си представите. Така че ние сме оптимисти, че нещата ще продължат без насилие с граждански протест, но мек такъв, който няма да предизвика битка между хората, тъй като ситуацията не е такава. В продължение на три месеца, да се надяваме, че ще остане спокоен и мирен и няма да има насилие, както беше и досега. И полицията между другото се справя по много професионален начин. Те са много съзнателни по отношение на това да пазят и оставят протестиращите да правят каквото искат, без да засягат твърде много ежедневния живот в рамките на ограничения на блокирането на пътища и подобни неща. Но няма кръвопролития, няма жертви. Да стискаме палци нещата да останат по този начин.

Стабилна ли е правителствената коалиция в Израел сега?

Не мисля, че стабилност е основната характеристика на случващото се в момента в израелския политически живот. Има разместване и кипеж, но ние сме по средата на събития и все още е рано да се каже.

В нашата държава проведохме избори 5 пъти за две години. Какво смятате за
характеристиките на демокрацията конкретно в нашия географски регион?

Не е хубаво, но виждаме все повече държави, в които постоянно се провеждат избори. Може би това е наука на нашето време - хората са твърде привикнали да практикуват демокрация. Ние желаем по-голяма стабилност, но което е по-важно от стабилността е, че имаме свобода, свобода да изберем своите лидери, своя начин на живот. И ако са ни необходими повече избори, за да направим това нека бъде така. Надяваме се да намерим общия знаменател и обща база, за да изработим политическа рамка, която ще бъде по-стабилна и по-малко отворена към повече избори.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борусия Дортмунд вдига сериозно заплатата на Белингам, за да го задържи
Борусия Дортмунд вдига сериозно заплатата на Белингам, за да го задържи
Министър Лечева и Бербатов се срещнаха, за да обсъдят българския футбол
Министър Лечева и Бербатов се срещнаха, за да обсъдят българския футбол