НОВИНИ

Изтеглиха ли се бойците на "Вагнер" от Бахмут?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:24, 25.05.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Европа
Слушай новината

Русия е заменила силите на частната военна групировка "Вагнер" с редовни части в покрайнините на Бахмут, но наемниците остават в разрушения град, съобщи Украйна. Киев посочи, че при поредна размяна си е върнал 106 свои войници, пленени при Бахмут. Украйна съобщи, че е свалила 36 ирански дрона при поредни руски въздушни удари през нощта. Финландия предостави нова военна помощ на Украйна, включително средства за противовъздушна отбрана, за общо 109 милиона евро.

Предаването на позициите на "Вагнер" на редовни руски части при Бахмут частично потвърждава изявленията на лидера на наемниците Пригожин за изтегляне от града на 25-ти май.

"Изтегляме частите си от Бахмут. Сега е пет сутринта на 25 -ти май. До 1-ви юни основните части ще бъдат пребазирани в тилови лагери. Предаваме на военните позициите, запасите от боеприпаси, всичко, включително сухата храна.", каза Евгений Пригожин - лидер на ЧВК "Вагнер".

Силите на Вагнер остават в самия Бахмут, като Русия укрепва позициите си по фланговете и продължава да обстрелва украинските сили в опит да спре тяхното настъпление северно и южно от града, посочва украинската страна.


Сред 106-те украински военни, освободени при размяна с Русия, има осем офицери. Всички са били пленени при сраженията за Бахмут. Лидерът на "Вагнер" Евгений Пригожин обяви, че хората му връщат и телата на бивш американски командос, загинал в сраженията и турски гражданин, убит при взривяването на сграда от украинските сили. По украински данни от началото на войната при размяна на пленници са били освободени 2 430 украинци, включително 139 цивилни.

Президентът Зеленски отбеляза, че страната е преживяла "тежка нощ" заради поредни руски удари с дронове срещу военни и инфраструктурни обекти. Той отново се спря на темата Ф-16.

"Първият украински Ф-16 ще бъде един от най-силните сигнали от света, че Русия ще загуби заради своята агресия. Русия ще стане по-слаба и още по-изолирана. Това ще е сигнал, че руският терор е загубил. Догато нашият свят, основан на зачитането на независимостта на държавите и правото на народите на самоопределение, е надделял", каза Зеленски.

Украинската страна публикува видео на свалянето на руски дрон над Киев. Това е 12-то нападение срещу столицата за този месец.

Съединените щати одобриха продажбата на Украйна на противовъздушни системи НАСАМС за 285 милиона долара. Тези установки защитават Белия дом и Капитолия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етър Велико Търново се завръна в елита на българския футбол
Етър Велико Търново се завръна в елита на българския футбол
Янислав Герчев отпадна във втория кръг на турнира Гран при по джудо в Линц
Янислав Герчев отпадна във втория кръг на турнира Гран при по джудо в Линц