НОВИНИ

Рон Десантис - човекът, който иска да измести Тръмп

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:07, 25.05.2023
Чете се за: 06:20 мин.
САЩ
Слушай новината

Фалстарт на кампанията за президентската номинация на Рон Десантис в САЩ. Наричаният "изгряващата звезда на Републиканците" и основен конкурент на Доналд Тръмп избра Туитър за място, където да обяви кандидатурата си. Технически проблеми, обаче, попречиха на планираното като бляскаво начало по пътя му към Белия дом.

Кой е Рон Десантис и с каква заявка отправя поглед към Овалния кабинет?

"Нашата граница е катастрофа. Престъпността превзема градовете ни. Федералното правителство прави по-трудно да свързваме двата края и президентът се лута", каза Рон Десантис - силна заявка от губернатора на Флорида. И провал на първото в историята начало на предизборна кампания изцяло онлайн.

"Мисля, че ни гледат огромен брой хора и сървърите ни не издържат", каза Илън Мъск, собственик на Туитър

Повече от 20 смущаващи минути, в които Рон Десантис, Илън Мъск и водещият на планираното като интервю начало на кампанията на републиканеца се опитват да започнат своя стрийм в Туитър. Накрая губернаторът на Флорида все пак обяви новината, макар и включилите се около 600 хиляди потребители да можеха само да го чуят, но не и да го видят:

"Кандидатирам се за президент на Съединените щати, за да ни отведа към нашето голямо американско завръщане. Много неща в страната ни са поели по грешен път", каза Рон Десантис.

Това трябваше да е събитие, за което всички да говорят. След месеци на спекулации Рон Десантис призна, че ще се изправи срещу Доналд Тръмп и ще се бори да бъде кандидата за президент на Републиканската партия. Днес всички говорят за събитието, но заради провалената видеовръзка.

Според Илън Мъск - прекалено голям зрителски интерес е довел до срива на сървърите на Туитър. Но само преди седмици над 3 млн. души гледаха интервю на BBC с милиардера, което се излъчваше на живо и в платформата му. Пикът на зрителите на събитието на Десантис е 600 000 души, а в края му - едва 300 000. Предполага се, че до срива на сървърите на Туитър се е стигнало поради далеч по-тривиална причина - хората, които знаят какво е необходимо, за да се обезпечи технически подобно събитие, без сайтът да се срине, са уволнени от Мъск.

Въпреки това, от екипа на губернатора на Флорида твърдят, че само за половин час кампанията на Десантис е събрала над 1 млн. долара от дарения.

Рон Десантис влезе официално в надпреварата за Белия дом

КОЙ Е РОН ДЕСАНТИС?

44-годишният син на емигранти от Италия е сравнително ново лице за американската политика. От никому неизвестен конгресмен през 2012г., 6 години по-късно става губернатор на Флорида. Преди месеци беше преизбран с огромна преднина пред кандидата на демократите. Противоречива фигура - сочен за скучен, лишен от харизма, човек, който се е разхождал в Конгреса със слушалки, за да не се налага да си говори с никого. Със съпругата му Кейси имат три деца - Мадисън, Мейси и Мами.

Човек с консервативни и често крайни възгледи по ключови въпроси - вярва, че трябва да има стена по границата с Мексико, отмени носенето на маски във Флорида, въведе забрана за аборти след 6-та седмица. Противник на концепцията за трети пол.

"Сред медицинското съсловие има група на - бих ги нарекъл "измамници", които практически се опитват да осакатят малолетни деца. Искат да извършват операции за смяна на пола на малолетни, като им дават лекарства за спиране на пубертета и други неща, които са необратими", каза Рон Десантис.

Макар и с крайнодесни възгледи, Десантис демонстрира по-умело политическо говорене от 77-годишния Доналд Тръмп. Не отговаря на отправяните от милиардера вече с месеци нападки, не коментира и прякора, измислен му от бившия президент - "Рон Десантимониус" или "Рон Наивника".

Критикува Джо Байдън, но го посрещна и с благодарност прие финансовата подкрепа при наводненията във Флорида. Води и ожесточена война срещу "Дисни".

"Дисни" се ползваше на безпрецедентни привилегии и субсидии. Имаха си свое собствено правителство във Флорида. За тях се правеха изключения за закони, които абсолютно всички други спазваха. И с чувствителни данъчни облекчения", казва той.

Заради законодателни промени, въведени от губернатора, компанията обяви, че закрива един от увеселителните си паркове, посветен на Star Wars. Отказват се и от местене на централата си във Флорида.

В началото на следващата година Рон Десантис ще се бори за републиканската номинация срещу бившата посланичка в ООН - Ники Хейли, сенатор Тим Скот от Южна Каролина, бившия губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън и предприемача в сферата на биотехнологиите Вивек Рамасвами. Най-големият му конкурент, обаче, е Доналд Тръмп, на когото проучванията дават убедителна преднина.

Снимки: БГНЕС, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кола се вряза в оградата на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон (СНИМКИ)
Кола се вряза в оградата на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон (СНИМКИ)
Елин Топузаков: Респект към Черно море, но ние сме по-класният отбор
Елин Топузаков: Респект към Черно море, но ние сме по-класният отбор