НОВИНИ

Стачка в НОИ: Служителите искат 30% увеличение на заплатите

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:33, 25.05.2023
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Стачка в Националния осигурителен институт. Служители от цялата страна спряха работа за 1 час. Недоволството им е заради, по думите им - обидно ниските заплати. Те искат 30% увеличение със задна дата от 1 януари. Заканиха се, че ако не бъдат чути, ще обявят безсрочна стачка.

  • СОФИЯ

Хората, които работят с милиардите за пенсии, болнични, майчинство, обезщетения за безработица и трудова злополука спряха работа за 1 час, защото заплатите им са обидно ниски.

Филдана Танева - служител в НОИ-София: "Ние работим с документи. Виждаме хората какви заплати взимат и на какви длъжности са и тогава виждаме какви са и нашите заплати. Ние наистина сме много зле."

Елина Петрова - служител в НОИ-София: "1000 лева вие си направете сметката какво може да си покриете в днешно време. Битови смекти, евентуално минимални нужди за храна. А хората, които имат деца?".

Предупредителната стачка е организирана от КНСБ и КТ "Подкрепа". Основните искания са за 30% увеличение на парите за заплати със задна дата от 1 януари и разпределяне на средствата след консултации със синдикатите.

"Вътре в НОИ има много сериозни дисбаланси. Докато миналата година едни хора са получили 10% и повече увеличение, други са получили 3,4,5% увеличение", каза Ваня Григорова - КТ "Подкрепа".

"Поради липсата на държавни бюджети, хората работещи в институциите са принудени под различни форми да протестират. Хората са в готовност по много места не само за протести, но и за ефективни стачни действия по много места", каза Тодор Капитанов - КНСБ.

И докато част от служителите на НОИ в София протестираха, други останаха на работните си места.

  • БУРГАС

В Бургас достъпът до гишетата беше затруднен от стачкуващите служители.

"Текучеството е огромно. Минимум по 4 човека всяка година от отдел "Пенсии" съответно си тръгват. Това са млади хора, които не могат да работят за чисто 980 лева", каза Спаска Димитрова - председател на Националния стачен комитет в НОИ, КТ "Подкрепа".

  • ПЛОВДИВ

Гишетата в НОИ-Пловдив останаха празни между 10:00 и 11:00 часа.

Мариета Андонова- служител в НОИ - Пловдив: "За месец март средната работна заплата за страната е 1410,70 лв. Тук работят хора много под средната работна заплата."

  • ВАРНА

Работещите в НОИ-Варна напомниха, че заради инфлацията цените растат, а заплатите им не са увеличавани от години.

Росица Белева, НОИ-Варна: "Такава подигравка с нашия труд никога не е било."

Гинка Петрова, НОИ-Варна: "Нашите заплати не отговарят на живота в момента. Не можем да се справим, и ние имаме семейства и деца."

  • РУСЕ

Заради ниските заплати и в НОИ-Русе трудно успяват да привлекат и задържат нови кадри.

"Тази работа е специфична и не се усвоява лесно. Тези, които са понатрупали опит и го предават на другите, не искат да учат все нови и нови хора", каза Нели Тодорова - председател на КТ "Подкрепа" в НОИ-Русе.

снимки: БТА

За увеличение на заплатите в НОИ са необходими около 30 милиона лева.

"В бюджета на НОИ не разполагаме с такива средства. В момента не е възможно да бъде изпълнено тяхното искане", заяви Ивайло Иванов - управител на НОИ.

Увеличение на заплатите в НОИ може да има, ако бъде заложено в бюджета за тази година, който депутатите тепърва ще гласуват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тодор Янчев: Тръгвам си с добри чувства от ЦСКА 1948
Тодор Янчев: Тръгвам си с добри чувства от ЦСКА 1948
Кола се вряза в оградата на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон (СНИМКИ)
Кола се вряза в оградата на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон (СНИМКИ)