НОВИНИ

Къде по бюджета се разминават правителството, синдикатите и работодателите?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:25, 03.07.2023 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи, но не единодушно трите бюджета - на здравната каса, Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за 2023 г.

Минималната работна заплата остава 780 лева тази година, а втората година на майчинството ще се увеличи от 1 януари догодина.

В разговорите между правителство, синдикати и работодатели финансовият министър Асен Василев предложи догодина работодателите да поемат първите два, а не три дни от болничните. Не е ясно обаче при какви параметри ще стане това. В бюджета за 2024 г. ще бъде заложено и това, че най-бедните пенсионери ще получават добавка, за да стигнат линията на бедност от 504 лв.

Тристранката подкрепи, но не единодушно бюджетите на НЗОК, ДОО и държавния бюджет

Къде се разминават правителството, синдикатите и работодателите?

Очаквано най-много спорове между правителство, синдикати и работодатели имаше по темата "доходи" и плащанията в социалния сектор. Минималната работна заплата остава 780 лева, а втората година на майчинството се увеличава също до тази сума, но от 1 януари 2024 г.

"В бюджета е разчетена МРЗ от 780 лв., такава, каквато тя е в страната от 1 януари тази година, както е разчетена средносрочна заплата, равна на 50% от средната работна заплата, започвайки от 1 януари 2024 година", каза министърът на финансите Асен Василев.

"Поне за нас продължава да е възможно. Не виждаме причина тези пари да не бъдат предвидени", каза Пламен Димитров, КНСБ

"Свидетели сме, че инфлацията рязко се забавя, ръстът на МРЗ е 20%, което изпреварва в пъти инфлацията, няма неотложна необходимост за увеличаване на МРЗ в средата на годината", каза Васил Велев - Асоциация на индустриалния капитал.

Така, на практика, въпреки обявената стачна готовност на служителите в МВР, няма да се удовлетвори искането за 10% увеличение на заплатите в сектора.

Така проектите за бюджета на НЗОК и за държавния бюджет получиха одобрението на шест от седемте организации, участвали в Тристранката, а за проектозакона за бюджет на ДОО гласуваха пет организации. КНСБ го подкрепи с условия.

Пламен Димитров, КНСБ: Съгласието по бюджетите е с много въпросителни и условия

"С известна тревога и условие - тревогата е свързана с укрепване на пенсионния модел и следване на неговата философия, която беше систематично нарушавана, а условието - да направим така, че минималното обезщетение за безработица да е поне равно на прага на бедност", каза Пламен Димитров, КНСБ.

Снимки: БТА

Пред социалните партньори финансовият министър заяви, че изплащането на дивидентите ще става единствено по банков път, за да се ограничи сивата икономика. Заплатите на фирми с над 50 служители - също.

"Тук говорим за изсветляване на точно това - знаем, че има честа практика заплатите да се превеждат в брой. Това, заедно с изплащането на дивидентите по банков път, прекъсва една порочна практика - да се тегли дивидент в кеш, за да се изплащат трудови възнаграждения", каза Асен Василев, министър на финансите.

С това е напълно съгласна д-р Розина Мирчева от Русе, която е собственик на медицинска лаборатория и има 54 служители. Изплаща възнагражденията им по банков път.

"Мисля, че са повече ползите, отколкото неудобствата. Най-вече затова, че не съхраняваш пари в брой, а всичко ти е защитено в картата и в този смисъл аз не знам дали не се обмисля и един друг въпрос, който мен лично много ме притеснява и дразни, а именно, че не във всички търговски обекти има постерминали", каза д-р Розина Мирчева.

Пред социалните партньори Асен Василев погледна и към бюджета за догодина и заяви, че има политически консенсус работодателите да поемат първите 2, а не три дни от болничния.

Добавки за най-бедните пенсионери и промяна при болничните в проекта на Бюджет 2024

"Това беше обсъждано в парламента и е заложено в управленската програма", каза Асен Василев.

Улеснение за работодателя вижда в това и д-р Мирчева.

"Това би било едно облекчение за работодателя, все пак един работен ден не е малко, особено ако има повече хора, които ползват болнични във фирмата", казва тя.

В началото на заседанието министър-председателят акад. Николай Денков призова всички участници заедно да търсят експертните решения и правилните дългосрочни политики.

За да се изпълнят и заложените проходи в бюджета Асен Василев заяви, че приходните агенции работят усилено.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каназирева: Областните управители се използват като преднина в предстоящите местни избори
Каназирева: Областните управители се използват като преднина в предстоящите местни избори
Етър Велико Търново привлече в редиците си нападателя Ивайло Димитров
Етър Велико Търново привлече в редиците си нападателя Ивайло Димитров