НОВИНИ

Руските сили отново атакуват град под украинска територия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:49, 03.07.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Европа
Слушай новината

Москва осуети опит за убийството на Сергей Аксьонов - поставения от Кремъл ръководител на анексирания Крим. Руската служба за сигурност съобщи, че е арестувала по случая руснак, вербуван от украинското разузнаване. Киев не коментира.

В същото време украинската контраофанзива напредва бавно, а някои освободени вече селища отново са под руски огън. Такъв е примерът с Ямпил, село от градски тип в Източна Украйна. Табелата на входа му изглежда запазена, но местните жителите са преживели много.

В Хага откриха международен Център за разследвания във връзка с руската инвазия в Украйна

На 28 април миналата година селището е окупирано от руската армия, в хода на боевете в Донбас. Освободено е от украинските сили в края на септември същата година. Сега руснаците отново атакуват и са в подстъпите на Ямпил.

"В момента край Ямпил се водят боеве. Те се опитват да пробият защитата ни. Провалят се, защото сме се окопали добре. Дори да са превъзхождани по брой и оръжие, дори в тези тежки условия, тези хора, цивилните, които не са били войници преди, сега са способни да се бият, способни са да устоят и да побеждават", каза украински войник.

Миналата година в Ямпил са живели близо 2000 души. Някои от местните жители са останали тук и не смятат да се евакуират.

"Вече не се страхуваме. Защо да се страхуваме? Когато бомбата пада, тя просто пада. Какво може да се направи? Русия не е толкова силна, както беше в началото. Ако имахме изтребители ситуацията щеше да е по-добра. Освен това се нуждаем от модерни боеприпаси, но военните правят каквото могат", коментира жител на селото.

Ямпил очаква украинската контраофанзива. Тя напредва бавно и според президента Зеленски, въпреки трудностите отбелязва напредък. През последната седмица украинската армия си е върнала близо 38 квадратни километра територия.

Контранастъплението на Украйна срещу руските сили е трудно, заради противопехотни мини и други препятствия, коментира висш военен представител на НАТО. Украинските войски напредват с "частичен успех" на южния фланг в района на Бахмут, Донецка област, както и близо до Бердянск и Мелитопол в Запорожка област.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андреа Буратини: Имаме шанс да сме на полуфинал на световното по волейбол до 21 г. в Бахрейн
Андреа Буратини: Имаме шанс да сме на полуфинал на световното по волейбол до 21 г. в Бахрейн
Гарантирани ли са сигурността и отбраната в Черно море?
Гарантирани ли са сигурността и отбраната в Черно море?