НОВИНИ

Гарантирани ли са сигурността и отбраната в Черно море?

Александър Марков
от Александър Марков
18:34, 03.07.2023 (обновена)
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

България трябва да осигури възможност на съюзниците от НАТО да ни помагат в гарантиране на сигурността и отбраната в Черно море с разузнавателни и други средства. Това заяви пред военните ни разузнавачи министърът на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му е важно също така ефективно да осигурим предното разполагане на съюзниците на наша територия, за да сме по-добре подготвени.

Премиерът Николай Денков заяви, че България е давала разнопосочни сигнали през последните години към съюзниците ни от Европейския съюз и НАТО.

Стратегически Черноморският регион се превръща във все по-важен и значим. Най-вече заради войната в Украйна.

Три от шестте черноморски държави са членки в НАТО - България, Румъния и Турция. Конвенцията от Монтрьо, приета през 1936 г., поставя ясно ограничение: Военни кораби на нечерноморски държави могат да влизат в Черно море за не повече от 21 дни.

Тези ограничения засягат и военните плавателни съдове на съюзниците ни от НАТО, които идват на учения.

Тагарев: Въпреки ограниченията на конвенцията от Монтрьо, съюзниците да ни помагат в Черно море

България трябва работи със съюзниците от НАТО за сигурността в Черноморския регион, обясни военният министър Тодор Тагарев.

"Трябва да осигурим възможност на наши съюзници, независимо от ограниченията на Конвенцията от Монтрьо. Нашите съюзници да имат възможност да ни помагат в гарантиране на сигурността и отбраната с разузнавателни средства и средства за ефективно въздействие, кинетично въздействие тогава, когато това се наложи", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

Според военния министър България няма как да работи самостоятелно относно сигурността в Черноморието.

"По отношение на Черноморската ни сигурност моето лично виждане и доколкото сме имали разговори с военното ръководство и с колегите от политическото ръководство е, че няма как да търсим решения самостоятелно, да изграждаме всички необходими елементи за морска сигурност самостоятелно, трябва да работим много тясно с нашите съюзници. Трябва да опитаме да работим по-добре с нашите северни съседи относно тази гледна точка. А в перспектива и със страните партньори", допълни Тодор Тагарев.

Той обясни, че с изненада е разбрал, че България вече има изградена роля, сериозна и призната от НАТО, в подготовката на морски специалисти за Украйна, която в момента върви.

"Добре е да имаме осезаема роля и нашите съюзници да го осъзнаят. Голямата разлика между нашето правителство и предходното не е толкова, че не даваме помощ. Разликата е в това какво говорим. Ние поне искаме да се чува, че това е много ясна позиция в наш национален интерес", коментира министърът на отбраната.

По думите му след срещите във формат "Рамщайн" има изградени три коалиции за Украйна: За F-16, танкова и IT, като България може да подпомогне дейността на първите две.

"Макар да нямаме F-16 има възможности ние да участваме. Особено ако тази идея - подготовка на украински пилоти в страна на Източния фланг, тогава ние определено може да имаме определени роли. Тази коалиция се води от Нидерландия, Дания, но участват 7 - 8 други страни и може би още страни ще се включат", заяви Тодор Тагарев.

Втората коалиция е за ремонт и поддръжка на бронетанкова техника, която участва в бойните действия, като водещи страни са Германия и Полша.

"По някаква причина ние сме изказали, че представлява интерес, но като че ли няма особени развития. За нас това е неголям, но индустриален интерес. Как бихме могли да се включим в ремонта на такава техника, тъй като знаете, че има немалък завод в Търговище по тези въпроси", поясни Тодор Тагарев.

Премиерът Николай Денков посочи, че има забавяне в развитието на военния ни капацитет през последните години и че членството ни в НАТО и ЕС ни предпазва от заплахи, пред каквито са изправени страни като Армения, Грузия и Молдова.

"За съжаление, именно поради злоупотреба с някои исторически факти, поради умишлено създавано разделение и напрежение в обществото, ние все още не се възползваме, имам предвид и като военен капацитет, и като политически капацитет от възможности, които ни дава участието в тези два мощни съюза. Проблемът е именно в тази политическа и военна неувереност, ние как искаме да се развиваме в рамките на тези два съюза", заяви премиерът Николай Денков.

Според него не сме имали ясни послания през последните години към нашите партньори от НАТО и ЕС.

"И това е забелязано, това пося и напрежение, бих казал даже разделение в обществото и това е проблем за националната сигурност за България", каза още премиерът.

Денков посочи още, че мирът се постига тогава, когато всеки агресор знае, че ако нападне ще бъде наказан. А страната ни трябва да развива своя военен капацитет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руските сили отново атакуват град под украинска територия
Руските сили отново атакуват град под украинска територия
Ботев Враца привлече полузащитникът Стефан Велев от състава на Черно море
Ботев Враца привлече полузащитникът Стефан Велев от състава на Черно море