НОВИНИ

Къде предпочита да почива българинът?

Борислава Алексова
от Борислава Алексова
07:31, 01.07.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Ръст на пътуванията на българските граждани в чужбина, но и на посещенията на чужденци у нас през месец май 2024 г. отчитат данните от Националния статистически институт. Сравнението е спрямо същия период миналата година. Къде извън страната пътуваме най–често и от кои държави ни посещават?

Пътуванията на български граждани в чужбина през май 2024 г. са 808.3 хил - или с 4.6% повече от май 2023 г. Регистрирано е увеличение на пътуванията за почивка и екскурзия - с 13.8%, със служебна цел - с 2.8%, докато тези с други цели - гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия намаляват с 2.4%

Данните показват, че през тази година и до месец май най-малко българи са пътували зад граница през февруари.

Най-голям брой пътувания на български граждани са осъществени към: Турция близо 215 хил., като повечето хора пътуват към южната ни съседка с така обозначените други цели - гостуване, обучение и посещение на различни мероприятия. На второ място е Гърция с 189,4 хил. пътувания на български граждани, като основно тя е предпочитана дестинация за екскурзии и почивки. На трето място е Румъния със 70.8 хил. пътувания, като за нея няма открояваща се цел сред трите - поравно се разделят процентите на пътувания с цел почивка, командировка и гостуване. Следващи в класацията като най-посещавани страни от българите са Германия, Република Северна Македония, Италия, Австрия, Испания и Франция.

Най-голям относителен дял от общия брой пътувания на български граждани в чужбина формират тези с други цели - 41.0%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия - 40.4%, и със служебна цел сме пътували най-малко през май - 18.6%.

ЧУЖДИ ГРАЖДАНИ У НАС

През май 2024 г. посещенията на чужди граждани в България са 992.4 хил. Това е с 6.6% повече в сравнение със същия месец на предходната година. Регистрирано е увеличение на пътуванията по всички наблюдавани цели. Транзитните преминавания през страната са 35.4% от всички посещения на чужди граждани в България

Най-много посещения в България са реализирали гражданите от: Румъния - 220.8 хил., като предимно пътуванията са били с цел гостуване, обучение или посещаване на различни мероприятия, на второ място са пътуванията у нас от Турция близо 172 хил., а на трето от Гърция със 122.4 хил. пътувания. Следващи в класацията са Украйна, Германия, Сърбия, Обединено кралство, Република Северна Македония, Полша и Франция.

При разпределение на целите ситуацията е сходна като при пътуванията на българите в чужбина

Отново преобладава делът на посещенията с други цели - 47.9%, следвани от посещенията с цел почивка и екскурзия - 38.1%, и със служебна цел - 14.0%.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръст на случаите на морбили във Варна?
Ръст на случаите на морбили във Варна?
Защо архимандрит Никанор иска да напусне БПЦ след избора на патриарх Даниил?
Защо архимандрит Никанор иска да напусне БПЦ след избора на патриарх Даниил?