НОВИНИ

Как да направим "зеления" преход успешен за България

направим зеления преход успешен българия
bnt avatar logo
от БНТ
13:42, 13.10.2021
Чете се за: 03:35 мин.
Още
Слушай новината

Как да направим "зеления" преход успешен и справедлив за България? Какви средства ще бъдат инвестирани в българската икономика и ще успеем ли да модернизираме индустрията и производствата си? Каква ще е социалната цена, която ще платим и как ще бъдат компенсирани засегнатите хора и региони? Каква е готовността на бизнеса и на местната власт за трансформация и знаем ли достатъчно за мерките и възможностите за финансиране, предвидени от ЕК?

На тези и на много други въпроси ще отговори предстоящата на 15 октомври конференция „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“, която може да проследите онлайн ТУК.

Форумът ще бъде открит от премиера Стефан Янев и от изпълнителния вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс. Ключови участници в събитието са и комисарят по иновации Мария Габриел, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, кметът на София Йорданка Фандъкова, посланикът на Великобритания Роб Диксън, министърът на финансите Валери Белчев, на икономиката - Даниела Везиева, на енергетиката - Андрей Живков, на транспорта - Христо Алексиев, заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева и заместник-министърът на земеделието Явор Гечев.

Над 50 участници в два основни панела и 4 паралелни работни сесии ще коментират темите „Финансиране на Зеления преход“, „Интелигентна индустрия, енергетика и икономика“, „Умни градове и кръгова икономика“, „Интелигентни транспортни системи и мобилност“, „Иновации в земеделие и биотехнологии“.

В седмицата, в която се очаква българското правителство да изпрати на ЕК Плана за възстановяване и устойчивост и да се посочат дати за извеждане от експлоатация на ключови енергийни мощности за страната, темата за Зеления преход е особено актуална.

В края на юли ЕК представи най-мащабния пакет от реформи, свързани с климатичните промени, предвиждащ намаляване на въглеродните емисии в ЕС с 55% до 2030 г. и достигане на нетни нулеви емисии до 2050 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Ако бъде приет, този план ще промени коренно икономиките на страните-членки и живота на хората в Европа.

Огромни инвестиции в икономиките на страните-членки за модернизация, иновации, зелена енергия, образование, транспорт, строителство, но и повишаване на разходите за домакинствата – това са част от възможностите и предизвикателствата, които Зелената сделка поставя пред Европа и нейните граждани.

Въпреки сериозните промени, които предстоят пред българската икономика, информацията по темата за Зелената сделка у нас е ограничена и фрагментирана. Време е да започнем откровен разговор, за да направим Зеления преход успешен, разбираем и справедлив.

Затова и форумът има амбицията да събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, синдикати, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите, за да започне честен дебат по темата в контекста на климатичните промени, нуждата от модернизация на икономиката ни, но и с фокус върху социалните аспекти на тази трансформация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: В петък ще съобщим решение за мерките на национално ниво
Здравният министър: В петък ще съобщим решение за мерките на национално ниво
Община Пловдив отпусна по 2.8 милиона лева за "Колежа" и "Лаута"
Община Пловдив отпусна по 2.8 милиона лева за "Колежа" и "Лаута"