НОВИНИ

Как да запазим емоционално равновесие - съвети от психолозите

bnt avatar logo
от БНТ
12:42, 04.04.2020
6629
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Притесненията и неизвестността карат все повече хора да търсят психологическа подкрепа. Във Варненския свободен университет, след като преминаха изцяло към онлайн обучение без никаква ваканция, преподаватели и докторанти от Катедрата по психология организираха и виртуална приемна. Днес, в Националния ден на психолога, те разказват как да си помогнем сами, за да запазим емоционалното си равновесие.

"Без паника" е краткия съвет на специалистите в програмата за психологична подкрепа на Варненския свободен университет. Екипът подхожда индивидуално към всеки, общото в съветите им е да осмислим приоритетите си и да запазим спокойствие, за да не изгубим психоимунитета си.

Доц. д-р Красимир Иванов, ръководител Катедра "Психология", ВСУ "Черноризец Храбър": Ваксина за психологическия имунитет - на първо място това е доброто настроение, на второ място позитивната перспектива, колкото и да ви звучи странно.

Изолацията е трудна дори при най-хармоничните отношения, затова хигиената в общуването става особено важна.

Камелия Николова, психолог-консултант: Вкъщи е добре да се даде свобода - всеки един да даде свобода на партньора си. Заедно, но въпреки това отделени. Виртуално е много добре да се спазват правилата на така наречения нетикет.

Важни са разговорите с близки и приятели, изкуството наистина помага, гарантират психолозите, както и просто да се наплискаме със студена вода, за да "рестартираме" организма. И да не се поддаваме на страха.

Свилен Лапаков, онкопсихолог: Активацията на нашите страхове няма да свършат с пандемията, ние ще ги обслужваме и постфактум, трудно се заличава един страх, по-добре да станем приятели със страховете си, а не да ги обслужваме.

И още съвети от психолозите - правете си краткосрочни планове и ги изпълнявайте, бъдете спокойни, бъдете позитивни, обичайте себе си и близките си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Притеснени младоженци масово отменят сватби заради коронавируса
Притеснени младоженци масово отменят сватби заради коронавируса
Спазват ли гражданите в Стара Загора вечерния час
Спазват ли гражданите в Стара Загора вечерния час