НОВИНИ

Мобилно приложение и регистър ще събират и съхраняват данни за здравния ни статус

bnt avatar logo
от БНТ
11:06, 04.04.2020
15976
Чете се за: 02:56 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски и представители на "Информационно обслужване" обявиха на брифинг в Министерския съвет създаването на национална информационна система за борба с COVID-19.

Изготвихме информационна система, с която да улесним работата на щаба, на здравните заведения, както и да улесним достъпа до информация, заяви в началото на брифинга премиерът Бойко Борисов.

Бойко Борисов, премиер: Най-голямото предимство е за връщащите се от чужбина - на границата, ако си подаде данните, след 14 дни автоматично ще получи, че не е под карантина. Това много ще облекчи граничните полицаи и ще ни отговори на въпросите какво се случва с българите, върнали се от чужбина.

Ивайло Филипов, "Информационно обслужване": Реализирали сме мобилна апликация за всеки един гражданин, за да може всеки да се информира за текущото си здравословно състояние. В рамките на десетина дни изградихме централен регистър, който да събира информацията и да я изпраща на всички държавни органи. Предвидени са много интеграции с личните лекари, общините, МВР, Пожарната, за да може веднъж въведена информация да се използва от всяка една структура, така че да не се губят мерки.

Пламен Цеков, разработващ мобилната апликация: Това е приложение, което всеки гражданин може да свали доброволно, така че да споделя своя здравен статус с Националния щаб, здравните власти и своя личен лекар, за да знаят те какво се случва с него и как се развиват симптомите, така че да могат да вземат отношение, ако се наложи. Даването на данни е изцяло на доброволен принцип.

Калин Радев, разработчик на централизираната система за данни: За тези 10 дни успяхме да разработим "сърцето на система", където постъпват всички тези данни. Това е централният регистър, в който ще постъпва информация от РЗИ, Гранична полиция и много други източници. Целта е да се подават данни към МВР, личните лекари, да има възможност за въвеждане на лабораторни резултати и да се следи състоянието на карантинираните.

Георги Робев, регионален мениджър, разработващ проекта: Решихме да споделим нашето знание за зарязването на населението, различните насоки, в които то се развива, типове данни според населени места, пол, години на карантирани.

Всеки достъп до регистъра става само с цифров сертификат, който гарантира сигурността на системата, категорични са създателите на приложението. То се казва вирусейф.

В момента приложението е пуснато в каналите на Google и Apple и тече проверка на валидация. Очаква се в неделя или понеделник да бъде свободно за безплатно сваляне от всеки потребител. При свалянето на телефоните има процес на изпращане на валидиращ код чрез SMS, който е безплатен.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: За нас това е от изключителна полза за борбата с коронавируса. Осигуряването на връзката между отделните институции също е изключително важна цел, тъй като са обвързани лични лекари, лабораториите, болниците, пожарната. На база на информацията, която получаваме, можем да предприемем съответните мерки, за да намалим разпространението на коронавируса.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на оперативния щаб: Тук можем да намерим много информация, свързана с разпространението на COVID-19, както и да се открие информация и за преболедувалите и така да се вземат научно обосновани решения как могат да се разхлабват мерките у нас. Всички държави, които успешно се борят с COVID-19 ползват подобни софтуерни решения.

Най-успешното справяне в Азия с болестта е чрез ползването на такава апликация, допълни Борисов.

На въпрос на БНТ дали може се въвеждат няколко ЕГН-та от един номер, създателите на приложението обясниха, че може да бъде регистриран само един телефонен номер, но от него да бъдат изпращани данни за различни ЕГН-та, например на всички членове на едно семейство, като системата ще отчита промяната на ЕГН.

Премиерът Борисов подчерта, че СЗО още веднъж е потвърдила, че социалната изолация е най-добрия начин срещу разпространението на коронавирус. И допълни, че едва вчера Германия е въвела мерките с КПП в населените места, каквито у нас бяха въведени преди две седмици от МВР.

И сега всички инфекциозни заболявания се регистрират в РЗИ-та с т.нар. бързо известие и това е дългогодишна практика. Разбира се, че РЗИ-то ще регистрира данни в системата и личният лекар ще получава имейл и ще може веднага да фокусира вниманието си върху пациента, обясни проф. д-р Мутафчийски.

Работата с лични данни или чувствителна информация продължава да се прави от тези, които са се занимавали досега с това. Цялата въведена информация от гражданите ще е изцяло по тяхно желание, обясни вицепремиерът Томислав Дончев.

Той коментира и въпроса кога България ще може да се ползва от новия фонд на ЕК. Анонсите засега са, че могат да бъдат отпуснати кредити, които да покриват разходите по мерки тип 60:40. Така или иначе, ние вече сме отделили ресурс. Интересът на компаниите е окуражаващ, обясни вицепремиерът.

Проф. д-р Мутафчийски коментира и договора ни с Китай за доставка на лекарствени продукти, като заяви, че лекарствата се изписват по Наредбата за неразрешените продукти в България, което не значи, че не могат да се ползват за лечение в здравните заведения, а забраната е само за аптечната мрежа.

Системата има два отделни модула, които са свързани. Единият е с обработката на данни от мобилното приложение, а другият е на база достоверна информация от различните служби и държавни институции.

До самия регистър ще имат достъп само държавните органи и Националният оперативен щаб, след електронен подпис и регистрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Варна за часове разкриха убийство на жена
Във Варна за часове разкриха убийство на жена
Проф. Мутафчийски: Броят на заразените се покачва плавно, мерките дават резултат
Проф. Мутафчийски: Броят на заразените се покачва плавно, мерките дават резултат