НОВИНИ

Как е функционирала схемата за получаване на българско гражданство?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 15.02.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Временната комисия за аферата с българско гражданство, станала известна като "Глеб Мишин" е започнала работа. Председателят й Атанас Атанасов съобщи, че Мишин е напуснал страната безпрепятствено в момент, когато е имало доказателства за създадената от него корупционна схема, но без да бъде задържан и обвинен.

Според източници на "По света и у нас" има данни, че схемата за получаване на българско гражданство по произход е създадена от Глеб Мишин преди около 5 години. След началото на войната в Украйна, обаче Мишин премества дейността си от Москва в София, от където организира подаването на документи на руски граждани за придобиване на българско гражданство по произход. Атанас Атанасов твърди, че вече са събрани притеснителни данни.

"Най-интензивното движение на тези преписки е било по времето на служебните правителства", каза Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП - ДБ.

Мишин и хората от неговата група са работили по две основни направления. Едните са събирали кандидати за българско гражданство, а другите са организирали придобиването на документи, с които да се доказва, че желаещите имат български корени сред своите родители или техните предци.

"Просто е ясно, че на един ксерокс са снимани тези документи за произход, а вътре са нанасяни фалшиви данни. С просто око се е виждало това нещо и къде са, питам аз, българските служби", посочи Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП - ДБ.

Справка в масивите на правосъдното министерство за ПСН показва, че кандидатите за българско гражданство от Русия за 2020 година са едва 280, но през 2021 рязко нарастват на 1126, а през 2023 вече са 2432-ма. За 102-ма от кандидатите са събрани убедителни доказателства, че документите им са подправени. А след допълнителни проверки заради неистински документи са отказани на още над 1000 даването на българско гражданство. Твърди се, че много от тези неистински документи са били внесени лично от Глеб Мишин и контролирани от него хора.

"Това лице, Глеб Мишин, за който ние говорим от доста време, се оказа, че след осветяването на неговата роля в цялата тази афера, необезпокоявано е напусна страната. Аз очаквах да бъде арестуван този човек. Защото има обилни данни за това, че той е участвал в корупционни схеми за издаване на българско гражданство с фалшиви документи", добави Атанас Атанасов, съпредседател на ПГ на ПП - ДБ.
Атанасов не уточни кога точно Мишин е напуснал страната. От ДАНС отказаха коментар и заявиха, че каквото имат ще кажат пред временната парламентарна комисия.

"И второто обстоятелство, което е още по-скандално. След напускането на страната, ДАНС издава принудителна административна мярка да не бъде допускан никога да не влиза в страната", каза Атанасов.

Въпреки, че датата, на която е издадена Заповедта за забрана не е секретна от ДАНС не отговориха на запитването ни.

"Нали си давате сметка за това, необезпокояван напуснал и повече никога - 10 години да не го пускаме в страната. Всичко това показва, че тази схема е работила с покровителството на службите. И ние ще работим това нещо да се изясни и да се потърси отговорност за това скандално поведение", заяви съпредседателят на ПГ на ПП - ДБ.

Според неофициална информация Мишин е напуснал страната миналата година и буквално дни след това му е забранено да влиза в България.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВСС ще изслуша шефа на Апелативната прокуратура в София заради Нотариуса
ВСС ще изслуша шефа на Апелативната прокуратура в София заради Нотариуса
Миглена Селишка надви румънка за по-малко от две минути и спечели бронзов медал на европейското първенство по борба
Миглена Селишка надви румънка за по-малко от две минути и спечели бронзов медал на европейското първенство по борба