НОВИНИ

Оборудваха автогарата в Бургас с дефибрилатор за спешни случаи

Инициативата е по идея на студент по медицина

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 15.02.2024
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Дефибрилаторите могат да спасят живот и са ценно средство за оказване на адекватна първа помощ. Затова постепенно започва поставянето на дефибрилатори на обществени места, като метростанции например. В Бургас пък сложиха автоматичен дефибрилатор на автогарата. Купен е с дарения, организирани от местния Ротаракт клуб Бургас – Приморие. Цената му е около 6 хил. лева.

Идеята за дефибрилатора е на студента от медицинския факултет в Бургас Ангел Ангелов. Той учи 4-та година обща медицина. Ориентирал се е да специализира ортопедия. Още преди да е завършил обаче, се е посветил да помага на хората и подема инициативата.

„Във всяка западна страна има почти на всяка пресечка такива автоматични дефибрилатори, които са се доказали в годините, че спасяват човешки животи. Лятно време особено стават големи навалици, знаете и на много хора има става лошо. Понякога едно шише вода не е достатъчно, за да спаси човешки живот", каза Ангел Ангелов, студент по медицина.

Медицинското съоръжение е настроено да дава указания на български как точно да бъде използвано.

„По дефиниция той е за спасяване на човешки животи от инфаркт на миокарда, но хубавото при този е, че той е абсолютно самостоятелен. Ако имате проблем със сърцето само тогава подава ток. Тоест, ако го сложите на един здрав човек нищо такова няма да се получи, което пък е по-хубаво, защото няма как да уморите един здрав човек“, посочи проф. д-р инж. Сотир Сотиров, президент на Ротари клуб - Бургас-Приморие.

Въпреки това от следващата седмица лекари ще обучат персонала на автогарата как да работят с дефибрилатора при нужда. Служителите от транспорта досега използват подръчни средства.

„Налагало се е, викали сме Бърза помощ. Линейки сме викали не един или два пъти. Някои грузинци, казахстанци лежат по цели вечери чакат, да кажем от вчера за утре и се е налагало“, уточни Георги Стоянов, охрана на автогарата.

„Поливаме ги с вода, защото особено в големите горещини е така. Събличаме ги, разсъбличаме ги, за въздух“, разказва Мария Мищеснко, кондуктор в градския транспорт.

„Да се надяваме, че този дефибрилатор няма да се налага да се ползва, дай Боже това да не се случва, но въпреки това при подобна необходимост служителите на „Автогара-Юг“ ще бъдат инструктирани как да боравят с него. Доста е натоварено, пътници от цяла Европа, включително от Турция, от Грузия“, посочи Михаил Граматиков, началник на „Автогара-Юг“ – Бургас.

„Надявам се на всички обществени, публични места да можем да монтираме такива устройства, за да гарантираме бърза реакция при спешни случаи“, подчерта Димитър Николов, кмет на Община Бургас.

Към момента са събрани още 1 000 лв., които ще послужат за първа вноска за закупуването на още един такъв дефибрилатор. Идеята е той да бъде поставен на Летище Бургас.

Aвтор: Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдружникът на Нотариуса само пред БНТ: Възползват се от името ми в скандала
Съдружникът на Нотариуса само пред БНТ: Възползват се от името ми в скандала
Променливото време влияе на психиката и здравето, предупреждават специалисти
Променливото време влияе на психиката и здравето, предупреждават специалисти